DEBATT

«Sex i Bibelen»

«Pervoprest og klovn»

Det er deprimerende å registrere at man fremdeles, i 2020, diskuterer om det er synd eller ikke å ha sex før ekteskapet. Og at prester fremdeles blir spurt om samlivsspørsmål ved ansettelse mange steder i landet vårt.

HYLLEST TIL SEKSUALITETEN: At mange i kirken anno 2020 fremdeles har et anstrengt og angstfylt forhold til sex og seksualitet, viser at min ti år gamle bok fremdeles er aktuell, skriver Einar Gelius, her fra presentasjonen av boka i november 2010. Foto: Berit Roald / NTB .
HYLLEST TIL SEKSUALITETEN: At mange i kirken anno 2020 fremdeles har et anstrengt og angstfylt forhold til sex og seksualitet, viser at min ti år gamle bok fremdeles er aktuell, skriver Einar Gelius, her fra presentasjonen av boka i november 2010. Foto: Berit Roald / NTB . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager er det ti år siden jeg ga ut boka «Sex i Bibelen». Utgivelsen førte til at jeg ble presset til å slutte i Vålerenga kirke – og etter seksten års tjeneste måtte jeg forlate både prestegården og jobben som prest. Det var selvsagt med stor sorg jeg forlot menigheten min og alle de flotte menneskene på Vålerenga. I ettertid er det fremdeles vanskelig å forstå at en liten bok kunne forårsake så mye oppstyr og oppmerksomhet.

I ukene som gikk etter utgivelsen av boka i oktober 2010, ble jeg kalt både pervoprest, mannssjåvinist, klovn, bajas og kåt.

I dag – ti år etter bokutgivelsen – undrer jeg på hva som hadde skjedd hvis jeg hadde gitt ut boka i 2020? Ville det vært like mye oppstyr og bråk? Ville kirken ha reagert med samme fordømmelse og eksklusjon? Og ville media ha kalt meg både pervoprest og klovn?

Da jeg skrev «Sex i Bibelen» i 2010 var det som en hyllest til den gode seksualiteten, slik den også kommer til uttrykk i Bibelen. Med boka ønsket jeg å frigjøre mennesker fra skylden og skammen knyttet til deres seksualitet som kirken har påført dem.

Dessverre har kirken fra første stund inntatt en moraliserende holdning til seksualitet, selv om det ikke finnes noe bibelsk grunnlag for å gjøre det. Til tider har man fått inntrykk av at det bare har vært oppførsel relatert til seksualitet som har stått på kirkens etiske agenda. Seksualdriften, som en viktig del av menneskelivet, har blitt usynliggjort i mange kristne miljøer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer