KOMMENTARER

Koronakommisjonen:

Pestens sår og arr

Tydelig politisk styring er nødvendig i en krise som pandemien. Regjeringene Solberg og Støre hadde viljen, men manglet oversikt og strategi.

SOM PULSSLAG: Ifølge Aftenposten ble coronaforskriftene endret 358 ganger under regjeringen Solberg og Støre. Tiltakene fulgte smittesituasjonen og sykehuskapasiteten nærmest som pulsslag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SOM PULSSLAG: Ifølge Aftenposten ble coronaforskriftene endret 358 ganger under regjeringen Solberg og Støre. Tiltakene fulgte smittesituasjonen og sykehuskapasiteten nærmest som pulsslag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Våren kommer krypende og maskene har falt. Over hele landet stenges teststasjonene for covid-19, og livet blir mer normalt. Coronasmitten går markant ned og influensasesongen er over, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Likevel er ikke pandemien over.

Det ventes enda en runde med omikron-viruset, og det kan komme en ny bølge med en ny variant allerede i sommerhalvåret, sier FHI. Det er nødvendig å styrke beredskaps- og overvåkingssystemene for å kunne håndtere nye bølger.

At smitten er under kontroll i den norske fliken av verden, er en skjør beskyttelse. Viruset og krigen i Ukraina er i ferd med å destabilisere internasjonal politikk og økonomi. Farligst er situasjonen i Kina som fortsatt har en nullsmitte-strategi. Den innebærer at all smitte skal slås ned med harde smitteverntiltak.

Verst er situasjonen i Shanghai som spiller en nøkkelrolle i Kinas økonomi og transportsystem. 25 millioner mennesker er holdt innesperret i sine hjem i nærmere en måned på grunn av et utbrudd av omikron. I Beijing skal millioner av mennesker testes, og det er igangsatt strengere restriksjoner. De kinesiske vaksinene er lite effektive mot omikron.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.