LEDER

Revidert nasjonalbudsjett:

Pilene peker mot heftig kamp

Ikke uventet øker regjeringen pengebruken kraftig i revidert budsjett. Det vi ser konturene av nå, vil være ett av de viktigste stridstemaene i valgkampen.

REVIDERT BUDSJETT: Finansminister Jan Tore Sanner (H) under tirsdagens pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett for 2021. Foto: Terje Pedersen / NTB
REVIDERT BUDSJETT: Finansminister Jan Tore Sanner (H) under tirsdagens pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett for 2021. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Ikke uventet øker regjeringen pengebruken kraftig i revidert budsjett for 2021, som ble lagt fram tirsdag. Revideringen er som kjent en justering av budsjettet fra i fjor høst. Dette budsjettet la opp til tre prosent uttak fra oljefondet, akkurat på grensa for den såkalte handlingsregelen. Selv i fjor høst, da smittesituasjonen var god og landet litt ovenpå etter en sommer med milde restriksjoner, ble dette regnet som for optimistisk.

I MATKØ: Det er blant de første gangene 51 år gamle Luis Lopez står i kø for å få utdelt mat fra Fattighuset i Oslo. Video: Nina Hansen. Reporter: Marie Røssland / Sondre Andreas Wedøe Nodland Vis mer

Og ganske riktig. Etter noen saftige påplussinger fra en motvillig budsjettpartner (Frp), og ikke minst påplussinger på grunn av hissigere virusvarianter, har uttaket fra oljefondet vokst til 3,7 prosent.

Det kan bli dyrere.

Regjeringen må fortsatt hente flertall i Stortinget for budsjettet, og Frp har et minst like stort behov for gjennomslag nå tett opp mot høstens valg. Partiet varsler ny kamp mot grensehandel, med støtte fra næringsmiddelindustrien som øyner muligheten for enda gunstigere rammevilkår etter et allerede fabelaktig år.

I tillegg skisserer regjeringen hvordan den ønsker å fase ut flere av de ekstraordinære støttetiltakene, i to etapper. De personrettede tiltakene foreslås strammet inn fra juli, og de bedriftsrettede fra oktober. Dette møter motstand fra opposisjonen. Tiltakene kan dermed ende opp med å bli forlenget ytterligere før enigheten om revidert budsjett landes.

Hva som er riktig å gjøre er ikke godt å si, så lenge usikkerheten om vaksineleveranser og eventuelle smitteutbrudd er til stede. Det vi uansett ser konturene av, er en valgkamp der regjeringspartiene vil forsøke å framstille utviklingen i økonomien som god og tilnærmet udramatisk – mens opposisjonen vil ha interesse av å understreke behovet for nye grep.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer