LEDER

Revidert nasjonalbudsjett:

Pilene peker mot heftig kamp

Ikke uventet øker regjeringen pengebruken kraftig i revidert budsjett. Det vi ser konturene av nå, vil være ett av de viktigste stridstemaene i valgkampen.

REVIDERT BUDSJETT: Finansminister Jan Tore Sanner (H) under tirsdagens pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett for 2021. Foto: Terje Pedersen / NTB
REVIDERT BUDSJETT: Finansminister Jan Tore Sanner (H) under tirsdagens pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett for 2021. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Ikke uventet øker regjeringen pengebruken kraftig i revidert budsjett for 2021, som ble lagt fram tirsdag. Revideringen er som kjent en justering av budsjettet fra i fjor høst. Dette budsjettet la opp til tre prosent uttak fra oljefondet, akkurat på grensa for den såkalte handlingsregelen. Selv i fjor høst, da smittesituasjonen var god og landet litt ovenpå etter en sommer med milde restriksjoner, ble dette regnet som for optimistisk.

Og ganske riktig. Etter noen saftige påplussinger fra en motvillig budsjettpartner (Frp), og ikke minst påplussinger på grunn av hissigere virusvarianter, har uttaket fra oljefondet vokst til 3,7 prosent.

Det kan bli dyrere.

Regjeringen må fortsatt hente flertall i Stortinget for budsjettet, og Frp har et minst like stort behov for gjennomslag nå tett opp mot høstens valg. Partiet varsler ny kamp mot grensehandel, med støtte fra næringsmiddelindustrien som øyner muligheten for enda gunstigere rammevilkår etter et allerede fabelaktig år.

I tillegg skisserer regjeringen hvordan den ønsker å fase ut flere av de ekstraordinære støttetiltakene, i to etapper. De personrettede tiltakene foreslås strammet inn fra juli, og de bedriftsrettede fra oktober. Dette møter motstand fra opposisjonen. Tiltakene kan dermed ende opp med å bli forlenget ytterligere før enigheten om revidert budsjett landes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer