DEBATT

Fjerner «Nissene over skog og hei»

Pinlig av TVNorge

TVNorge kaster sine ansatte under bussen for å redde seg selv, mener humoranmelder Anders Holstad Lilleng.

OMSTRIDT: I går ble det kjent at TVNorge fjerner julekalenderen «Nissene over skog og hei» fra DPlay etter rasismeanklager rettet mot karakteren Ernst-Øyvind. Foto: Discovery
OMSTRIDT: I går ble det kjent at TVNorge fjerner julekalenderen «Nissene over skog og hei» fra DPlay etter rasismeanklager rettet mot karakteren Ernst-Øyvind. Foto: Discovery Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 3. desember kom nyheten man ikke skulle tro var mulig. DPlay avpubliserer den snille julekalenderen «Nissene over skog og hei» fordi en av Espen Eckbos karakterer er framstilt som melaninrik. Opphavet til karakteren er ikke poenget i serien. Han er bare mørkere enn de andre.

Resultat: Det ropes «blackface» i sosiale medier, og DPlay fjerner serien.

TVNorge har de siste åra promotert seg selv som en kanal for humor. De har hatt en imponerende satsing på humor. Dermed burde de også sett på seg selv som en lekeplass for komikerne og et sted der man i sitt humoristiske virke kan prøve og feile. Det er de altså ikke.

Når det nå, bare ni år etter at serien ble skapt, bestemmes at serien skal avpubliseres, viser TVNorge at de heller kaster komikerne sine under bussen enn å stå opp for dem.

Samtidig viser det som skjer nå en skremmende utvikling i vår forståelse av og evne til å lese humor. Vi har helt glemt at det finnes noe som heter kontekst. Enhver vits må ses i en kontekst, altså sammenhengen den framføres i. Er det en ondsinnet vits satt i en ondsinnet kontekst, er vitsen trolig problematisk. Er det derimot en ondsinnet vits satt i en vennlig kontekst, er det sannsynlig en mening med denne vitsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer