DEBATT

Fjerner «Nissene over skog og hei»

Pinlig av TVNorge

TVNorge kaster sine ansatte under bussen for å redde seg selv, mener humoranmelder Anders Holstad Lilleng.

OMSTRIDT: I går ble det kjent at TVNorge fjerner julekalenderen «Nissene over skog og hei» fra DPlay etter rasismeanklager rettet mot karakteren Ernst-Øyvind. Foto: Discovery
OMSTRIDT: I går ble det kjent at TVNorge fjerner julekalenderen «Nissene over skog og hei» fra DPlay etter rasismeanklager rettet mot karakteren Ernst-Øyvind. Foto: Discovery Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 3. desember kom nyheten man ikke skulle tro var mulig. DPlay avpubliserer den snille julekalenderen «Nissene over skog og hei» fordi en av Espen Eckbos karakterer er framstilt som melaninrik. Opphavet til karakteren er ikke poenget i serien. Han er bare mørkere enn de andre.

Resultat: Det ropes «blackface» i sosiale medier, og DPlay fjerner serien.

2019: «Ernst-Øyvind»-karakteren til Espen Eckbo fikk også gjennomgå i 2019, og dette hadde komikeren å si om kritikken den gang. Vis mer

TVNorge har de siste åra promotert seg selv som en kanal for humor. De har hatt en imponerende satsing på humor. Dermed burde de også sett på seg selv som en lekeplass for komikerne og et sted der man i sitt humoristiske virke kan prøve og feile. Det er de altså ikke.

Når det nå, bare ni år etter at serien ble skapt, bestemmes at serien skal avpubliseres, viser TVNorge at de heller kaster komikerne sine under bussen enn å stå opp for dem.

HUMORANMELDER: Anders Holstad Lilleng skriver om humor for Adresseavisen. Foto: Privat
HUMORANMELDER: Anders Holstad Lilleng skriver om humor for Adresseavisen. Foto: Privat Vis mer

Samtidig viser det som skjer nå en skremmende utvikling i vår forståelse av og evne til å lese humor. Vi har helt glemt at det finnes noe som heter kontekst. Enhver vits må ses i en kontekst, altså sammenhengen den framføres i. Er det en ondsinnet vits satt i en ondsinnet kontekst, er vitsen trolig problematisk. Er det derimot en ondsinnet vits satt i en vennlig kontekst, er det sannsynlig en mening med denne vitsen.

Eller som med Eckbos karakter: Det fysiske er ikke poenget. Altså: Det karakteren sier og gjør må leses ut fra konteksten «julekalender der tjuefire deltakere kjemper om å bli vinnernissen», ikke ut fra hvordan han ser ut.

Men det klarer altså verken kritiske stemmer i sosiale medier eller DPlay og TVNorge. De ser en av våre mest folkekjære komikere, en komikkens hedersmann, sminket mørk. Og det er det de ser. Dermed reduseres en veldig morsom og vellaget serie til en fremmedfiendtlig ytring.

Vi får håpe NRK har mer ryggrad enn sine kolleger i TVNorge, ellers vil de snart slette «Borettslaget» på grunn av den herlige karakteren Ali i «Borettslaget». Også Bye og Rønnings legendariske parodi på «Migrapolis» ligger tynt an. Hvis DPlay virkelig skal være så prinsippfaste, bør de sjekke ut replikkene til Toffen i «Jul i Blodfjell». De er betraktelig mer fremmedfiendtlige enn det mørke ytret til Eckbos karakter. Eller de kan bare la være. De har allerede vist så altfor tydelig at de ikke forstår humor. For ordens skyld: Poenget er at Toffen skal framstå fiendtlig og lite spiselig. De tingene han sier var ikke lov å si verken i 2011 eller nå, og det er poenget.

TVNorge er ikke lenger en humoristisk lekeplass for komikere. De er blitt en arbeidsgiver komikerne ikke lenger kan stole på. De er en arbeidsgiver som kaster sine ansatte under bussen for å redde seg selv.

Klokka 20:00 i kveld står «Nissene over skog og hei» på programmet. Vi får håpe de tar til vettet og snur før den tid. For dette er rett og slett pinlig av TVNorge og DPlay.

Ellers kan de bare slutte å markedsføre seg som et sted for komikere.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer