LEDER

Energimeldingen:

Planen for ekstrem oppussing av Norge

Regjeringen har lagt fram en energimelding med store ambisjoner. Landet står foran en ekstrem oppussing, og dette er den første, samlede arbeidstegningen. Den inneholder én avgjørende feil.

ENERGIMELDINGEN: Statsminister Erna Solberg (H) og olje- og energiminister Tina Bru (H) la fredag frem stortingsmeldingen om langsiktig verdiskapning fra norske energiressurser, «Energi til arbeid». Foto: Torstein Bøe / NTB
ENERGIMELDINGEN: Statsminister Erna Solberg (H) og olje- og energiminister Tina Bru (H) la fredag frem stortingsmeldingen om langsiktig verdiskapning fra norske energiressurser, «Energi til arbeid». Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Fredag la regjeringen fram en lenge etterlengtet stortingsmelding. Energimeldingen har den vært kalt i ventetida, og nå har den også fått et navn: «Energi til arbeid». Mottakelsen har i all hovedsak vært god. Det er også fortjent, med noen svært viktige forbehold.

Grunnen til at mange har ventet i spenning på energimeldingen, er at dette er første gang regjeringen tar for seg petroleumssektoren og resten av energisektoren i samme melding. Dermed dannes en helhet med stor betydning for utviklingen av Norge og økonomien. Dette kan høres ut som tekniske saker med begrenset interesse for deg om meg. Ingenting kunne vært lenger fra sannheten.

Denne meldingen tar i praksis for seg hvordan Norge skal klare to helt avgjørende oppgaver de neste tiåra: Kutte ut bruken av nær sagt alt fossilt brensel, og samtidig bygge ut og etablere mer fornybar kraft som skal kunne bidra til nye arbeidsplasser. Landet står foran en ekstrem oppussing, og dette er den første, samlede arbeidstegningen.

Meldingen varsler store løft for satsingen på hydrogen og havvind, og legger også opp til en raskere utbygging av strømnettet. Regjeringen legger opptil fem såkalte knutepunkter for hydrogen, den vil ha en eller to store produksjonsanlegg og fem til ti pilotanlegg for å utvikle ny teknologi. Sammen med et nytt, eget forskningssenter for miljøvennlig energi og et prosjekt – HEILO – for å samordne alt arbeid med hydrogen, er det tydelig at ambisjonene er store.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer