DEBATT

Eldreomsorg

Planlegger for eldrekrise

Kommunenes budsjetter er så stramme at de må kutte der de burde satse.

RESSURSMANGEL: Norges eldreomsorg tar ikke høyden for fremtidige utfordringer, skriver artikkelforfatterne. Foto: Frank May / NTB
RESSURSMANGEL: Norges eldreomsorg tar ikke høyden for fremtidige utfordringer, skriver artikkelforfatterne. Foto: Frank May / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Eldrebølgen har så vidt startet. Men i stedet for å bygge ut eldreomsorgen for å møte dagens og morgendagens behov, sier sju av ti kommuner at det kan komme kutt i tilbudet til våre eldre til neste år. Uten en offensiv nasjonal plan for å sikre god eldreomsorg i kommunene, venter en krise på oss.

Regjeringer med ulike politiske farger har gjennom flere tiår lagt planer for sykehjemsutbygging og bedre demensomsorg. Med nye tall om at over 100 000 nordmenn har demens, kunnskap om at forekomsten i gruppen over 80 år er på mellom 30 og 50 prosent, og framskrivninger som viser mer enn dobling av antall demenssyke de neste tiårene, er det store behovet for tjenester godt kjent.

Likevel er vi langt unna et tilfredsstillende nivå. Bare én av ti har et tilbud om dagaktivitet, og strikken strekkes altfor langt for å få folk til å bo lengst mulig hjemme, med dårlig tilbud og utslitte pårørende som konsekvens.

Senest like før jul kom Norges tredje demensplan, med mange gode tiltak. Likevel skjer det lite for å ruste opp tilstrekkelig kapasitet for den store økningen i behovene som nå er like om hjørnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer