LEDER

Dagbladet mener:

Plaster på selvforskyldt skade

Når regjeringen vil ha flere desentraliserte studieplasser, virker det som om de prøver å bøte på sin egen mest prestisjetunge reform.

PLASTER PÅ SELVLAGET SÅR: Når utdanningsminister Henrik Asheim (H) vil ha flere desentraliserte studietilbud, er det for å bøte på et sår hans egen regjering har forårsaket. Foto: Vidar Ruud / NTB
PLASTER PÅ SELVLAGET SÅR: Når utdanningsminister Henrik Asheim (H) vil ha flere desentraliserte studietilbud, er det for å bøte på et sår hans egen regjering har forårsaket. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Utdanningsminister Henrik Asheim vil utvikle flere desentraliserte utdanningstilbud. Denne måneden utlyste Kunnskapsdepartementet 132 millioner kroner, som det kan søkes om for å drive såkalt fleksible utdanninger. Det er med andre ord snakk om studieløp som ikke krever at studenten er jevnlig til stede ved et universitet eller en høgskole, men som kan tas over nettet eller via få og desentraliserte samlinger — altså primært etterutdanning og videreutdanning.

Dette kommer omtrent samtidig som både Distriktsnæringsutvalget og Demografiutvalget har pekt på hvordan det nedgangen i antall studieplasser har blitt en stor utfordring for distriktene, fordi det blir vanskeligere for folk å studere nær bostedet sitt og familien sin.

Det er flere utfordringer knyttet til å opprettholde slike studieplasser. Som Victor Normans demografiutvalg påpekte: Systemet der studenter fra hele landet kan søke på statlige studieplasser, gjør at det kan være vanskelig for lokale studenter å få studieplass selv om de finnes, og manglende lokal etterspørsel kan gjøre at utdanninger som kommunene selv har etterlyst, må legges ned igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer