KOMMENTARER

Politiet vender ryggen til

Organiserte kriminelle nettverk selger kvinner over hele Norge. Nesten ingen blir tatt.

"ROZE" PÅ JOBB: - Dette er ikke et liv, sier hun til Dagbladet. "Roze" selger sex fra en leilighet i et leilighetshotell i Oslo og sjonglerer fire ulike mobiler. Hun sier hun jobber uavhengig og ikke som del av noe nettverk. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
"ROZE" PÅ JOBB: - Dette er ikke et liv, sier hun til Dagbladet. "Roze" selger sex fra en leilighet i et leilighetshotell i Oslo og sjonglerer fire ulike mobiler. Hun sier hun jobber uavhengig og ikke som del av noe nettverk. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Da krigen i Ukraina brøt ut, rykket organiserte kriminelle inn. Så snart flyktningene ankom grenseområdene, sto menneskehandlere klare med biler for å plukke dem opp. Allerede i mars advarte justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) om at dømte pedofile overgripere engasjerte seg i frivillig arbeid for å transportere flyktningene.

Etter Russlands fullskala invasjon 24. februar i fjor har 7,9 millioner ukrainske flyktninger blitt registrert i Europa. Det store flertallet, i Norge 28.000 av de 36.000 som kom i fjor, er kvinner og barn. Da de første ankom norske asylmottak, ble de oppsøkt av menn som forsøkte å lure kvinner med seg derfra. Enkelte ble utsatt for overgrep.

I mars aksjonerte svensk politi mot 38 sexkjøpere, 30 av dem hadde kjøpt sex fra ukrainere. Mange av kvinnene fortalte at de havnet i prostitusjon på grunn av krigen. Samtidig bød en rekke annonser på et norsk prostitusjonsnettsted på «ferske» kvinner fra Ukraina.

Sårbare og fattige kvinner utnyttes av kriminelle nettverk til prostitusjon. De sendes fra by til by og må betjene kanskje 10-13 kunder om dagen, uten selv å sette betingelsene. Så må de gi fra seg store deler av inntekten til anonyme bakmenn.

Bildet er godt kjent for politiet. Men nesten ingen blir straffeforfulgt.

Dagbladet har avslørt ti ulike hallik-nettverk knyttet til slike nettannonser. Alle er østeuropeiske, et av de største styres trolig fra Russland. Bakmennene kan tjene store penger. Enkelte kvinner rekrutteres i hjemlandet med lovnad om store inntekter og begrenset tidsrom, men ankommer Norge med stor gjeld for reise og opphold som må betales i tillegg til den avtalte halvparten av inntekten fra sexsalg som de har avtalt å gi fra seg. Politiet forteller at det er vanskelig å få kvinnene til å snakke, fordi de er redde. Bakmennene truer blant annet med å dele bilder fra sexannonsene eller skade kvinnenes familier. Ingen vet hvor mange av dem som blir utsatt for tvang.

Det virker toppledelsen i politiet også forbløffende lite interesserte i å finne ut av. Uttalelsene fra etatens egne eksperter er oppsiktsvekkende:

Etterforskningsleder Sindre Kleppe i Sør-Øst politidistrikt har ansvar for menneskehandelsaker, og han sier til Dagbladet at østeuropeiske sexarbeidere i Norge ofte er organisert av bakmenn og at etterforskningen ikke er vanskelig.

ADVARER: Ukrainske «Lola» selger sex i Norge og tilhører et stort halliknettverk som organiserer sex-salg over hele landet. Nå advarer politiet norske sexkjøpere. Foto: Vegard Krüger / Øistein Monsen Vis mer

– Det er synd at de får operere i fred, sier han og peker på manglende prioritering.

Han får støtte fra Bjarte Schrøen, som har tilsvarende jobb i Vest politidistrikt og mener det er viktig å ta halliknettverkene for å stoppe menneskehandel. Schrøen sier arbeidet mot halliknettverk er avhengig av ildsjeler:

– Jeg tror norsk politi har et uforløst potensial når det gjelder arbeid mot menneskehandel og hallikvirksomhet. Det er veldig avhengig av ildsjeler og enkeltpersoners ønske om å etterforske dette, mer enn det er resultatet av overordnet styring og ledelse, sier Schrøen.

Politiet prioriterer ikke å hjelpe disse kvinnene. Norges innsats mot menneskehandel har gjentatte ganger blitt kritisert av GRETA, overvåkningsorganet til Europarådets konvensjon mot menneskehandel. I deres siste rapport kritiseres både det lave antall dommer, organiseringen av arbeidet mot menneskehandel i Norge og det uttrykkes bekymring for at ressursene som skulle gått til innsats mot menneskehandel isteden går til andre formål. GRETA har tidligere bedt norske myndigheter sikre at ofre for menneskehandel ikke straffeforfølges for lovbrudd de er tvunget av bakmenn til å begå.

Selv om prostitusjon dominerer menneskehandelen i Europa, nevner ikke prioriteringsbrevene fra Riksadvokaten hallikvirksomhet i det hele tatt. Prioriteringene handler bare om arbeidslivskriminalitet, som øker og som politiet også sjelden avslører. Da hjelper det ikke at de uttaler at politidistriktene «kan» definere hallikvirksomhet som alvorlig internasjonal organisert kriminalitet og dermed prioritere det hvis de vil. Hvis dette skal prioriteres, må det bestemmes på topp.

Når ofre for menneskehandel går til politiet for hjelp, blir de isteden ofte deportert fra Norge. De har oftest ikke oppholdstillatelse, og når de sendes hjem er de på nytt sårbare ofre for de samme bakmennene.

For at ofre for menneskehandel skal få beskyttelse i Norge, må en anmeldelse lede til straffeforfølging. Men vi har i snitt bare to dommer for menneskehandel med seksuelle formål hvert år. Noen av etterforskningene leder isteden til tiltale etter hallikparagrafen, men bare ti dommer for dette i året. Og selv om sexkjøp har vært kriminalisert siden 2009, ble bare 61 mennesker straffet for dette i 2021. Til sammenlikning ble 1070 straffet for sexkjøp i Sverige samme år.

Nå er det dyrtid, krig og økende forskjeller i Europa. Det er gode tider for dem som søker fattige og sårbare mennesker å utnytte. Noe må skje for at Norge ikke skal være et spesielt godt land å gjøre det i.

Gransker
Sex-arbeidernes skjulte verden

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer