KOMMENTARER

Politikere plyndrer pesten

Corona truer ikke bare helsa, men også demokratiet. Over hele verden bruker politikere viruset til å fjerne friheter, skriver John O. Egeland.

PROTESTER: I hele Europa er det arrangert demonstrasjoner mot myndighetenes smitteverntiltak. Her fra en markering lørdag i i Dresden i Tyskland. Foto: AFP / NTB
PROTESTER: I hele Europa er det arrangert demonstrasjoner mot myndighetenes smitteverntiltak. Her fra en markering lørdag i i Dresden i Tyskland. Foto: AFP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Corona-faren er igjen stigende. I hele verden er det snart registrert 50 millioner smittede, mens antall døde har passert 1,2 millioner. Norge registrerer nå de høyeste smittetallene siden pandemien kom til landet. Noe over 21 000 er smittet mens det norske dødstallet er på 282 personer. Over hele Europa, og mange andre steder i verden, stenges samfunnet nesten helt ned. Unntakstilstand og portforbud hører til dagens orden. Den sosiale og politiske kontrollen øker, men det gjør også den folkelige uroen. Nye rapporter viser at politikerne i mange land benytter pandemien til å øke statens kontroll med folket, og fjerne eller svekke menneskerettigheter.

STENGER: Boris Johnson informerer som strenge tiltak mot coronaviruet i England. Vis mer

En ny rapport om pandemien og demokratiet fra menneskerettsorganisasjonen Freedom House dokumenterer dette. Rapporten er basert på en undersøkelse blant 398 journalister, sosialarbeidere i frivillig sektor, aktivister og eksperter samt research i 192 land av egne analytikere. Rapporten er den første som går i dybden når det gjelder pandemiens effekt på demokratiet. Den underbygger sterkt hypotesen om at Covid-19 forsterker en 14 år lang trend der demokratiet i verden svekkes. Her er noen punkter fra rapporten:

  • Etter at pandemien brøt ut har situasjonen for demokrati og menneskerettigheter blitt verre i 80 land. Forverringen er særlig akutt i land med svake demokratier eller med sterk undertrykking (som f. eks. Kina).
  • 64 prosent av ekspertene i panelet mener Covid-19 i hovedsak vil ha en negativ effekt på demokrati og menneskerettigheter i deres land de neste tre til fem årene.
  • Ekspertene peker særlig på fire forhold: Manglende transparens i informasjonen om Covid-19, korrupsjon, svak beskyttelse av særlig utsatte grupper og statlig maktmisbruk.
  • 91 av de 192 landene i undersøkelsen har fått innskrenkninger i nyhetsmedienes frihet som følge av corona.
  • Protester har blitt slått ned på, men har ikke stoppet opp. Selv om 158 land har satt iverk restriksjoner når det gjelder protest, har det likevel vært betydelige markeringer i minst 90 land siden utbruddet av smitten.

Også andre grupper er bekymret for hvordan pandemien forsterker en utvikling der demokratiet er i fare. For noen dager siden publiserte mer enn 80 forskere fra USA og Europa et opprop der de bl.a. peker på hvordan pandemien har avdekket dype ulikheter når det gjelder klasse og etnisk tilhørighet. Det dreier seg om forskere med autoritært styre og fascisme som faglig spesialitet.

Forskerne peker på at demokratiet så ut til å blomstre i årene etter den kalde krigens avslutning, men at det i dag forvitrer eller beveger seg mot total kollaps. Som eksperter på autoritær populisme, fascisme og politisk ekstremisme advarer de tydelig: «Hvis vi ikke umiddelbart handler vil demokratiet slik vi kjenner det, fortsette sin skremmende tilbakegang, uavhengig av hvem som vinner det amerikanske presidentvalget». Oppropet nevner behovet for å respektere kunnskap og forskning, rettsstaten og demokratiets spilleregler. Forskerne advarer også mot den grådigheten som driver kampen om naturressursene, som skaper store ulikheter og ødelagte stater.

Er dette relevant for et fritt og velorganisert land som Norge? Uten noen som helst tvil. Pandemien er pr. definisjon et globalt fenomen som ingen kan bygge mur mot. Norges beliggenhet, utadvendte økonomi, ressursgrunnlag, politiske verdier og selvstendighet gjør at vi er ekstremt avhengige av en regulert og fungerende verdensorden. Vi har en sterk interesse i at den demokratiske verden ikke blir mindre og derfor mister tyngde og politisk slagkraft.

Selv om mange andre land er verre rammet og har langt strengere restriksjoner, er frihetens vilkår også strammet kraftig inn i Norge. F. eks. er forsamlingsfriheten og muligheten til å demonstrere nesten suspendert under de nåværende bestemmelsene. Vi har også sett tendenser til at regjeringen ønsker flere fullmakter og mindre kontroll i Stortinget. Dette er foreløpig slått tilbake. På den annen side er det nå klart at pandemien vil vare så lenge, og være så inngripende, at det er behov for at restriksjonene blir solid forankret i Stortinget.

Det norske folks tillit til myndighetene og de politiske institusjonene er blant de sterkeste i verden. Men det er ikke en dumsnill tillit. Den er rasjonell og kan derfor svekkes hvis kontrakten med folket brytes.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer