Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Politikernes marked

Sykepleiernes landsmøte i Tromsø vil ha politikernes hjelp til lønnsøkning. Imens formidler ekspolitikere godt betalte vikarjobber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HVA HAR Laila Dåvøy, Ted Hanisch, Svein Konstali og Anne Herseth til felles? De har alle politisk bakgrunn, god innsikt i det offentlige arbeidsmarked og erfaring fra det private helsemarked. De har forutsetninger og kunnskap som skal til for å operere i et marked som er nytt og befinner seg i en gråsone mellom det private og det offentlige. De driver med utleie av helsepersonell til offentlige norske sykehus. Dåvøy er som barne- og familieminister ute av geskjeften, men arbeidet inntil nylig i utleiefirmaet Adecco. Hun gikk inn i bransjen etter den første Bondevik-regjeringens fall. Da var arbeidslivets lover endret slik at det ble lov å leie ut arbeidskraft i helsesektoren. Som tidligere arbeids- og administrasjonsminister og tidligere leder for Norsk Sykepleierforbund har KrF-politikeren toppkvalifikasjoner for å tilby offentlige institusjoner løsninger, og dernest ta seg betalt for sine tjenester.

TED HANISCHS kvalifikasjoner burde ikke være dårligere. Som mangeårig arbeidsdirektør og leder for Aetat og med politisk fortid som statssekretær for Gro Harlem Brundtland kjenner også han sitt marked. Han driver nå firmaet Personalhuset AS, som dels rekrutterer helsepersonell fra utlandet som formidles til norske sykehus for fast ansettelse og engasjement, og dels driver med utleie av arbeidskraft. Svein Konstali, tidligere fylkesleder for Akershus KrF, driver Helsenor AS og har perspektivene klare. Han håper på en omsetning på 15- 20 millioner kroner for sitt firma i år, og tror det om ti år vil være om lag 10000 sykepleiere ansatt utenfor offentlig sektor. Og eks-Høyre-byråd Anne Herseth formidler leger gjennom firmaet Legevisitten AS.

HVORDAN SER EGENTLIG markedet ut? Vi vet at det er mangel på sykepleiere ved norske sykehus, spesielt i storbyene, hvor boligprisene er høye. Samtidig er det om lag 17000 utdannede sykepleiere som ikke er i jobb. Nesten 7000 av dem jobber i andre næringer, ca. 10000 av dem er hjemme, mange med omsorgsansvar, andre uføre. Lønnsnivået er så lavt at mange ikke synes det er strevet verdt å ta seg arbeid. Det har politikerne innsett og sysler med planer om et tilsvarende lønnsløft for sykepleiere som for lærere. I mellomtida tilbyr vikarbyråer sykepleierne ca. 75000 kroner mer i årslønn. Sykepleierforbundet misliker utviklingen og mener utleie av pleiepersonell er en dyr og dårlig løsning, for det offentlige. Det ville kostet det offentlige langt mindre å gi sykepleierne et lønnsløft på 50000 kroner og dermed lokke hjemmeværende sykepleiere ut på arbeidsmarkedet, hevder sykepleierne. Årsverkene blir dyrere for sykehusene, og personalet som møter pasientene, blir mindre stabilt. Men også sykepleierforbundet er privat virksomhet. Det forholder seg til den verden det lever i, og har inngått tariffavtale med fire av utleiefirmaene. Det sikrer vikarene rettigheter til pensjon og sosiale ytelser, på toppen av et saftig lønnsløft.

I KAMPEN FOR høyere lønn går vikarene i spissen for resten av sykepleierforbundets 60000 medlemmer. Jo flere de blir, og jo flere sykehusene benytter, jo sterkere blir lønnspresset på sykehusforetakene fra de fast ansatte. Det er de faste og trauste som må lære opp vikarene. Og det er aldri morsomt å vite at vikarer tjener mye mer enn deg. Det nye helsemarkedet vil ventelig bidra til mer enn lønnspress. Det vil bidra til å gjøre Norden til et stort helsemarked. Samtidig kan utviklingen presse fram en ny arbeidsdeling mellom sykepleiere og hjelpepleiere.

FORELØPIG ser det ut til at tilgangen på sykepleiere og leger er bedre enn tilgangen på hjelpepleiere. Mange av dem som starter på omsorgsarbeiderlinja på helse- og sosiallinja i videregående skole, blir sykepleiere isteden. Muligheten for å studere ved hjelp av realkompetanse har også fristet mange eksisterende hjelpepleiere til å få sykepleierutdanning. Dermed er mangelen på hjelpepleiere mer prekær enn mangelen på sykepleiere. Uansett vil markedet for utleiefirmaene ese. Skulle Carl I. Hagen gjøre Laila Dåvøys liv som barne- og familieminister kortvarig, er det ingen fare for at hun blir arbeidsledig.

Hele Norges coronakart