LEDER

Politikk i svingdøra

Nå framstår First House nærmest som Norges skyggeregjering.

SVINGDØR: Tor Mikkel Wara gikk fra First House til regjeringen og tilbake igjen.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
SVINGDØR: Tor Mikkel Wara gikk fra First House til regjeringen og tilbake igjen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Trafikken mellom politikk og PR-bransjen er blitt så heftig at den er i ferd med å etablere seg som en varig del av vårt politiske system. Politikere av alle formater beveger seg silkemykt fra verv og stillinger, og til rollen som lobbyist i en håndfull mektige PR-firmaer. Og tilbake igjen. Med noen unntak synes partiene å ha akseptert denne trafikken. Grunnen til det er åpenbar: Pendlingen mellom folkevalgt og påvirker har skapt et mer stabilt arbeidsmarked for politikere. De risikerer ikke stå på bar bakke om de blir vraket av velgerne, eller om regjeringen må gå. PR-bransjen vil plukke opp de mektigste, mest lovende eller personer med spesiell politisk innsikt.

FORSVARER BUDSJETTET: Statsminister Erna Solberg mener at det er et sosialt budsjett regjeringen presenterte 7. oktober. Video: Hans Arne Vedlog, reporter Steinar Suvatne Vis mer

Sist ut på denne karusellen er Venstre. Da nyvalgt Venstre-leder og kunnskapsminister Guri Melby skulle finne seg en statssekretær, falt valget på Anne Solsvik fra PR-byrået First House. På spørsmål fra VG vil statssekretær Solsvik ikke svare på om hun har hatt et spesielt ansvar for kunder som ville påvirke Venstre i regjeringen. VG har avdekket at minst 15 av Solsviks 23 kunder i First House har bedt om møter, tatt opp saker eller kommet med innspill til Venstres fire departementer. Venstre-leder Melby er aktivt unnvikende når hun blir konfrontert med dette.

Det bør ikke forundre noen. Svingdøra mellom PR og politikk er nå så travel at det er krevende å ha oversikt over trafikken. Den omfatter tidligere statsråder som Tor Mikkel Wara og Sylvi Listhaug, men det største antallet er statssekretærer og politiske rådgivere. De siste åra har utvekslingen mellom politikk og PR vært størst i de borgerlige partiene. Årsaken til det er selvsagt Erna Solbergs lange tid ved makta. Da Jens Stoltenberg var statsminister, var trafikken stor i Arbeiderpartiets sfære.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum har vært helt klar: «Det skal ikke rekrutteres en person fra den typen kommunikasjonsbyråer hvis Senterpartiet får regjeringsmakt.» Det samme bør andre partier vurdere. Politikken blir aldri «ren» eller helt gjennomskinnelig. Men det undergraver tilliten til all politikk når noen kan betale for å få mer innflytelse i folkevalgte organer. Her har partiene et klart egenansvar. De bør selv skaffe seg regler som hindrer dagens lukrative dobbeltroller. Nå framstår First House nærmest som Norges skyggeregjering.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer