LEDER

Politikk i svingdøra

Nå framstår First House nærmest som Norges skyggeregjering.

SVINGDØR: Tor Mikkel Wara gikk fra First House til regjeringen og tilbake igjen.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
SVINGDØR: Tor Mikkel Wara gikk fra First House til regjeringen og tilbake igjen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Trafikken mellom politikk og PR-bransjen er blitt så heftig at den er i ferd med å etablere seg som en varig del av vårt politiske system. Politikere av alle formater beveger seg silkemykt fra verv og stillinger, og til rollen som lobbyist i en håndfull mektige PR-firmaer. Og tilbake igjen. Med noen unntak synes partiene å ha akseptert denne trafikken. Grunnen til det er åpenbar: Pendlingen mellom folkevalgt og påvirker har skapt et mer stabilt arbeidsmarked for politikere. De risikerer ikke stå på bar bakke om de blir vraket av velgerne, eller om regjeringen må gå. PR-bransjen vil plukke opp de mektigste, mest lovende eller personer med spesiell politisk innsikt.

Sist ut på denne karusellen er Venstre. Da nyvalgt Venstre-leder og kunnskapsminister Guri Melby skulle finne seg en statssekretær, falt valget på Anne Solsvik fra PR-byrået First House. På spørsmål fra VG vil statssekretær Solsvik ikke svare på om hun har hatt et spesielt ansvar for kunder som ville påvirke Venstre i regjeringen. VG har avdekket at minst 15 av Solsviks 23 kunder i First House har bedt om møter, tatt opp saker eller kommet med innspill til Venstres fire departementer. Venstre-leder Melby er aktivt unnvikende når hun blir konfrontert med dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer