KOMMENTARER

Krigen i Europa

Politisk jordskjelv i Ukraina

Et jordskjelv er kanskje småtterier i en krig. Likevel, det var et jordskjelv da Ukrainas president sparket sin barndomsvenn som spionsjef, skriver Morten Strand.

SKANDALE: Ukrainas president Volydymyr Zelenskyj måtte ofre sin bestevenn. Foto: AP / NTB
SKANDALE: Ukrainas president Volydymyr Zelenskyj måtte ofre sin bestevenn. Foto: AP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Når en president midt i en dramatisk krig om nasjonens eksistens gir sin beste venn fyken, en venn som han har hengt med gjennom hele livet, melder det seg flere spørsmål. Det mest umiddelbare er hvorfor i all verden den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj i det hele tatt skulle ansette sin bestevenn som etterretningssjef.

FRIHET: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte for publikum på Glastonbury Festival før Libertines' opptreden. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Det andre spørsmålet er hva den sparkede Ivan Bakanov har gjort galt, bortsett fra å takke ja til en jobb han neppe var kvalifisert for, siden han i utgangspunktet var uten erfaring med etterretningsarbeid. Hans fremste kvalifikasjon ser ut til å ha vært at han var presidentens bestevenn og nærmeste fra alt fra barnehagen, skolen, universitetet og yrkeslivet. Og den tillit som ofte ligger i et spesielt langt og sterkt vennskapsforhold.

Før vi går inn på selve hendelsesforløpet, la oss bare slå fast at dette forteller mye om - la oss kalle det - Ukrainas forvaltningsmessige sunnhetstilstand. Eller - mer presist - det forteller mye om hvor lite sunt det ukrainske politiske systemet i utgangspunktet er. For det forteller om bysantinske strukturer i statsapparatet, der personlige forhold og personlig lojalitet er mye viktigere enn institusjonene, som er svake.

Denne historien forteller om en forvaltning som er lysår fra det EU forventer og forlanger for det medlemskapet Ukraina er lovet. Det er ikke noe nytt i dette, for Ukraina er i utgangspunktet like bysantinsk i sin forvaltning som Russland, eller mange andre tidligere sovjetrepublikker. Det nye er at en krig tvinger Ukraina til samtidig å ta et oppgjør med sin bysantinske fortid og forvaltning.

Samtidig med Bakanov så fikk også statsadvokat Iryna Venediktova fyken forrige helg. Og da er vi tilbake til spørsmålet om hva etterretningssjefen og statsadvokaten har gjort galt. Ifølge president Zelenskyj var årsaken til at de to fikk sparken at det hadde vært en rekke etterretningsoffiserer og folk i påtalemakta som hadde hoppet over på russisk side i de okkuperte områdene i øst og i sør, der Russland har erobret land.

Nå er det ikke noe rart at nettopp etterretningen og påtalemyndigheten er områder der det i krigstid er råtten frukt i Ukraina. Begge deler er strukturer som før 2014 hadde representert og forvaltet verdiene til det bestående - blant annet den pro-russiske presidenten Viktor Janukovitsj.

Særlig etterretningen var - i hvert fall før 2014 - preget av nære bånd til sine russiske kolleger, fordi både ukrainsk og russisk etterretning sprang ut av den sovjetiske spion-organisasjonen KGB, der mange kjente hverandre godt over de nye landegrensene, og der lojaliteten i begynnelsen ikke var til de nye landene, men til det avdøde Sovjetunionen - på mange måter til Moskva. Og både etterretningen og påtalemakta var både før og etter 2014 preget av utbredt korrupsjon, uten av Zelenskyj klarte å gjøre mye med dette, selv om han trolig hadde en større vilje til å rydde opp enn noen av hans forgjengere.

Det som er rart i denne saken er at Zelenskyj ikke sparket sin barndomsvenn før sist søndag. En rekke folk har fått sparken eller er blitt mistenkt for forræderi etter den russiske presidenten Vladimir Putins invasjon 24. februar. Den mest spektakulære faneflukten var da general Andriy Naumov flyktet fra Ukraina 23. februar, en dag før den russiske invasjonen. Bare noen måneder tidligere hadde Naumov fått jobben som sjefen for innenlandsk etterretning av Zelenskyjs barndomsvenn Bakanov.

Naumov var håndplukket av Bakanov. Det var han som skulle luke ut muldvarper og korrupte tjenestemenn og kvinner i etterretningen. I stedet så rømte Naumov til Balkan i timene før invasjonen startet, og skal ha blitt anholdt på grensa mellom Serbia og Nord-Makedonia med mer enn sju millioner kroner cash, i euro og dollar. Naumov var altså etter alt å dømme muldvarp nummer én, og er nå tiltalt for høyforrærderi i Ukraina.

Zelenskyj ventet altså i det lengste med å sparke sin venn. Antakelig teller det livslange vennskapet for å forklare dette, for det var ganske åpenbart helt fra begynnelsen av at Bakanov måtte ofres. Men denne historien forteller også noe om hvorfor reformer og opprydding er så vanskelig i dagens Ukraina. Fordi det å renske opp i institusjoner med folk som har presidentens uforbeholdne tillit, men ikke profesjonell erfaring, har sin begrensede verdi. Fordi en forvaltning preget av bysantiske strukturer har sine åpenbare begrensninger. Barnehagekameratene Zelenskyj og Bakanov er i ferd med å bli voksne.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer