LEDER

Politisk sminke

Erna Solberg bruker politisk sminke der selvkritikk burde vært en selvfølge. Da ville den fortjente rosen fra Koronakommisjonen også hatt større verdi.

KORONAKOMMISJONEN: Statsminister Erna Solberg var mandag i Stortinget for redegjøre om Koronakommisjonens rapport og regjeringens videre oppfølging av denne. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KORONAKOMMISJONEN: Statsminister Erna Solberg var mandag i Stortinget for redegjøre om Koronakommisjonens rapport og regjeringens videre oppfølging av denne. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Statsminister Erna Solberg er en dreven politiker. Hun kjenner metodene for å forstørre det som er positivt for partiet eller regjeringen. Hun vet like godt hvordan man forminsker og omdefinerer egne feil og mangler. Denne kompetansen brukte Solberg i fullt monn da hun redegjorde for Koronakommisjonens rapport i Stortinget på mandag.

FORBANNA: SVs Kari Elisabeth Kaski reagerte sterkt på uttalelsene til Finanskomiteens Morten Ørsal Johansen (FRP). Video: Stortinget Vis mer

Kommisjonens selv har levert manus. Den kommer med sterk kritikk av regjeringen når det gjelder beredskapen før pandemien slo inn over landet. De første krisetiltakene var også i strid med Grunnloven og menneskerettighetene. Det var regjeringen, ikke Helsedirektoratet, som skulle tatt avgjørelsen om nedstengning av Norge.

Men kommisjonen mener også at regjeringen utviste god handlekraft da krisen var et faktum. Dette tvisynet utnytter statsministeren på en smidig og tildekkende måte. Hun bøyer seg for kommisjonens kritikk på flere punkter, men det skjer motvillig og med en innpakning som skal svekke alvoret. Erna Solberg bruker politisk sminke der selvkritikk burde vært en selvfølge. Da ville den fortjente rosen også hatt større verdi.

Brudd på Grunnloven i en krisesituasjon er særdeles alvorlig. Grunnloven skal ikke brukes til å hoppe strikk. Men Solberg prøver seg. Hun fremholdt alle typer argumenter for at beslutningen hastet og at resultatet uansett ville blitt det samme. Til slutt kom en nokså matt innrømmelse av at regjeringen nok burde fattet beslutningen om de mest inngripende tiltakene siden krigen.

Forsøkene på å tone ned de elendige forberedelsene er i ferd med å bli direkte pinlige. Fortellingen om dette er nå utvidet: Ikke noe land i verden var forberedt på denne typen pandemi. Men det var ingen mangel på kunnskap eller advarsler om ulike typer virus og pandemier. Slike scenarier har vært kjent i flere tiår.

Professor og tidligere helseminister Gudmund Hernes har i en artikkel i Morgenbladet pekt hvordan det politiske ansvaret forvitrer. Tendensen er klar: Fra å legge ansvar for svikt på enkeltpersoner til å påpeke feil i systemer eller problemer i omgivelser utenfor enkeltpersoners kontroll. De politiske følgene blir små og gjerne redusert til moteordet «lærepunkter».

Skal vi unngå enda en gjentakelse av dette, er det nødvendig at Koronakommisjonen og kritikken av regjeringen blir behandlet i Stortingets kontrollkomite. Da kan de folkevalgte komme langt dypere ned i materien. Pandemiens alvor er verdt mer enn noen halvhjertede lærepunkter.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer