KOMMENTARER

Politisk spill og grisespill

Hva er dette politiske spillet som alle advarer om hele tida? Her er et forsøk på å forklare spillereglene.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Vi elsker historiene om politisk spill, men vi hater det i virkeligheten. «Borgen», «House of Cards» og «West Wing» er tv-serieklassikere som alle sammen velter seg i politiske intriger. Min favoritt er humorserien «Veep», som utnytter det komiske potensialet til fulle – med maktspill som slår feil, selvopptatte, kyniske politikere som utformer politikken utelukkende ut fra strategiske hensyn – og rådgivere som løper imellom for å sette planene ut i livet.

I virkeligheten vil vi ikke høre snakk om dette spillet. Å anklage noen for å drive med politisk spill er derfor en effektiv hersketeknikk. Det du holder på med, er fæle saker. Ved inngangen til valgkamper er det en gjenganger at politikere stiller opp med alvorlig mine i pressen og advarer mot politisk spill. Ufrivillig komisk, selvsagt. Når vi synes at det blir stygt, sier vi gjerne at man ikke vil vite hvordan pølser og politikk lages. Otto von Bismarks sitat skal ha vært at «den som vet hvordan pølser og politikk lages, får aldri mer en rolig natts søvn». Underforstått: Ikke pent, og kanskje best å ikke vite. Men, det vil vi jo. Vi vil sitte oppe om natta og se tv-serier om politisk spill, og vi vil lese om det virkelige politiske spillet i avisa. I våre dager vil vi kanskje til og med vite hvordan pølser blir til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer