DEBATT

Langtidsplanen for Forsvaret

Politisk spill om Norges sikkerhet?

Da Senterpartiet etter åtte møter kunne slå fast at vi ikke ble imøtekommet på noe punkt, var det ingen grunn til å fortsette. Mener Martine Aurdal at vi skulle gått bort fra alle krav vår stortingsgruppe hadde stilt, bare for å bli værende?

SOM I FØRSTE UTKAST: Da langtidsplanen kom tilbake til Stortinget i høst, var det med noe mer tallmateriale, men veksten i bemanningen var nøyaktig som i første utkast i vår. Og det er fremdeles det samme etter forhandlingene, skriver Signe Navarsete. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SOM I FØRSTE UTKAST: Da langtidsplanen kom tilbake til Stortinget i høst, var det med noe mer tallmateriale, men veksten i bemanningen var nøyaktig som i første utkast i vår. Og det er fremdeles det samme etter forhandlingene, skriver Signe Navarsete. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 25.11. har Martine Aurdal en kommentar som ikke kan stå ubesvart. Hun skriver om «uvanlig mye bråk om de store linjene i forsvarspolitikken». Nei, det er det ikke. Det er nok å minne om at Høyre brøt forhandlingene med den rødgrønne regjeringen om langtidsplanen i 2012, da de mente vår satsing på hær og heimevern var for dårlig. Så kan man jo tenke på deres manglende satsing på den samme forsvarsgrenen i regjering.

Da Senterpartiet fikk opposisjonen med på å sende regjeringens langtidsplan for forsvaret tilbake i vår, var det fordi de fire partiene ønsket langt flere soldater inn i forsvaret, tydelig vektlegging av de fire første åra i planen og at alle ønsket tydeligere tall- og datofesting av de ulike satsingene og hvor mye av disse og den økonomiske veksten som skulle komme de første fire åra. Som er den forpliktende delen av langtidsplanen.

Da langtidsplanen kom tilbake til Stortinget i høst var det med noe mer tallmateriale, men veksten i bemanningen var nøyaktig som i første utkastet i vår. Og det er fremdeles det samme etter forhandlingene. Flertallet har bare framskyndet tilsetting av 300 personell to år. I 2024 og 2028 er veksten akkurat den samme som regjeringen foreslo i begge sine proposisjoner.

Hvorfor det nå er helt greit for Frp og Arbeiderpartiet, mens de i vår protesterte mot for liten vekst i bemanning, må man spørre dem om. Senterpartiet har foreslått å doble bemanningsveksten i løpet av de fire første åra. Og er med det noe nærmere det forsvarets behov slik Forsvarssjefen har uttrykt dette. Det er verken populisme eller overbud.

Aurdal hevder videre at det var bløff og politisk spill da Senterpartiet gikk ut av samtalene. Dette var aldri en forhandling om en samlet pakke, fra første stund var det klart at man skulle kartlegge hva man kunne tenkes å bli enige om, og at det ville bli vekslende flertall.

Da Senterpartiet etter åtte møter kunne slå fast at vi ikke ble imøtekommet på noe punkt, og at våre viktigste krav om en reell opptrapping av personell i hele forsvaret, stridsvogner i første fireårsperiode, dedikerte helikopter til hæren og en ny drøfting av flybasen på Andøya var helt uaktuelt, var det ingen grunn til å bli sittende.

Mener Aurdal at Senterpartiet skulle gått bort fra alle krav vår stortingsgruppe hadde stilt, bare for å bli værende?

De seinere åra har forsvarspolitikk kommet høyere på den politiske dagsorden i Norge. Det skyldes først og fremst at den sikkerhetspolitiske situasjonen kaller på et sterkere forsvar. Men det skyldes også at vi har fått en levende forsvarspolitisk debatt om hvilke ambisjoner Norge skal ha for forsvaret, og at det fins parti som løfter de ulike problemstillingene fram.

Det tror jeg betyr langt mer for forsvarsviljen og Norges sikkerhet enn et forlik som til de grader ikke svarer på dagens utfordringer for landet vårt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer