KOMMENTARER

Karantenehotell:

Presset til lettelser

Fra 11. juni slipper personer med norsk vaksine å oppholde seg på karantenehotell ved innreise til Norge. De må ta karantenen hjemme. Lettelsen skjer etter et betydelig folkelig og politisk press.

LETTER PÅ INNREISEREGLER: Statsminister Erna Solberg holder pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
LETTER PÅ INNREISEREGLER: Statsminister Erna Solberg holder pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

De siste ukene har det kommet stadig flere dystre og fortvilte rapporter om prosedyrene ved innreise til Norge. Mange beskriver lang ventetid, tettpakkede køer og vaktpersonell med strenge og uvennlige metoder. Losingen av passasjerer bryter med smittevernreglene. Karantenehotellene karakteriseres som overfylte, smittefarlige og med dårlig kontroll på «de innsatte».

Mange oppfatter det som helt uforståelig at personer som er vaksinert skal holdes innesperret av myndighetene på et hotell. Sentrale jurister har reist spørsmålstegn ved om ordningene i det hele tatt er lovlige. Alt dette gjør at det har bygd seg opp en sterk protest mot denne formen for frihetsberøvelse. Ifølge NRK var det bare et spørsmål om tid før et flertall på Stortinget ville forlange endringer.

CORONASERTIFIKAT: Helseminister Bent Høie sier at en midlertidig løsning for coronasertifikat er på plass innen 11. juni. Vis mer

Nå blir det noen lettelser. På en pressekonferanse onsdag sa helseminister Bent Høie at vaksinerte fra torsdag slipper å oppholde seg på karantenehotell ved innreise til Norge. Karantenen flyttes til hjemmet.

Lettelsen gjelder bare personer som kan dokumentere at de er vaksinert i Norge, og registrert i HelseNorge. Studenter og andre som er vaksinert i utlandet, omfattes ikke av ordningen. De som befinner seg i EU-området får ikke lettelser før det europeiske coronasertifikatet er klart i begynnelsen av juli. Hva som skjer med personer vaksinert i resten av verden, er ikke avklart.

Den nye ordningen skal vare fram til de nasjonale coronasertifikatene er klare 11. juni. Disse vil inneholde informasjon som også gjør det mulig å reise utenlands, men stadig med hjemmekarantene. Når det er en god nok - og stabil - smittesituasjon i våre naboland vil det åpnes for enklere grensepasseringer og harryhandel.

Det er to forhold som særlig påvirker regjeringens forsiktige åpninger når det gjelder reise. En av dem er hensynet til sikkerhet for at helsedokumenter er ekte og kan kontrolleres. Det andre er faren for importvirus. Bak det siste ligger også en vedvarende kritikk fra opposisjonen på Stortinget for manglende grensekontroll

Det mest påfallende ved regjeringens kontrollregime er det totale fraværet av tillit. De opplysninger som nå kreves for å unngå hotellkarantene, har i ukesvis vært tilgjengelig i vaksineregistret. Regjeringen har likevel rygget tilbake når det gjelder å bruke systemet. Faren for juks og forfalskninger oppgis som grunn.

Frykten for falske vaksinebevis går så dypt at selv ikke den norske statens egne diplomater i utlandet har fått noe unntak fra bestemmelsene. Nå er det angivelig så kort tid igjen til coronasertifikatet at faren for falske bevis er tilstrekkelig svekket.

Dette er særdeles slett politikk. I praksis tar regjering som utgangspunkt at hele folket kan være kjeltringer og svindlere. Det er særlig bemerkelsesverdig når staten selv sitter på informasjonen om hvem som er vaksinert. Disse opplysningene kan sjekkes opp mot personlig identifikasjon. I Danmark har de hatt enkle ordninger uten at det er oppdaget forfalskninger av betydning.

Smittesituasjonen viser synkende tall, men med store variasjoner i geografi og alder. Den tyngste smittebyrden er nå flyttet fra Oslo og Viken og til resten av landet. I uke 13 hadde Oslo og Viken 76 prosent av de meldte tilfellene av smitte. I uke 21 var dette sunket til 33 prosent. Tallene er fra Folkehelseintstituttets siste ukerapport.

Skjevfordelingen av vaksiner virker altså der hovedstøtet ble satt inn, men den positive effekten for resten av landet er vanskelig å få øye på. Byer og regioner over hele landet sliter med hissige smitteutbrudd, ofte knyttet til ungdom og unge voksne. Både Oslo og andre byer legger nå begrensninger på russefeiringen.

Mest usikkerhet er knyttet til den indiske virusvarianten, nå kjent som Delta. Forekomsten er ennå lav (0,6 prosent av smittetilfellene i hele landet, 1,5 i Viken). Faren for at Delta overtar for den engelske varianten (Alfa) regnes av FHI som betydelig. Foreløpig er kunnskapsgrunnlaget sparsommelig, men det er data som tyder på at den første dosen vaksine ikke har like sterk virkning på Delta som på Alfa. Det er en av grunnene til at Helsedirektoratet nå korter ned tidsperioden mellom vaksinedose en og to.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer