LEDER

Dagbladet mener:

Pride er for barn

Ingen barn er født med fordommer mot skeive – sånt læres av andre. Kjell Ingolf Ropstad og andre «Pride-kritikere» bør være bekymret for at barna lærer seg fordommer, ikke at de blir eksponert for mangfold.

BARN AV REGNBUEN: Flere tar til orde for at barn ikke skal eksponeres for Pride. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
BARN AV REGNBUEN: Flere tar til orde for at barn ikke skal eksponeres for Pride. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Juni er Pride-måned i Oslo. Det kan best beskrives som en storstilt markering av mangfold og en stadig kamp for skeives rettigheter. Men som perler på en snor kommer den ene stemmen etter den andre som er bekymret for at barn skal eksponeres mot slikt.

Stortingsrepresentant og tidligere Krf-leder Kjell Ingolf Ropstad lar seg hisse opp. Han mener at Pride ikke bør henvende seg mot barn og at «barn må få være barn».

Bakteppet er at Utdanningsetaten i Oslo har sendt ut til et brev til skolene med en oppfordring om å markere Pride ved å flagge regnbueflagg og å sette kjønns- og seksualitetsmangfold på agendaen. I tillegg inviteres skolene til å gå i Pride-toget i slutten av måneden. Helt frivillig selvsagt.

En lærer i Oslo-skolen reagerer på brevet. Til NRK sier han at skolen «pusher» ideologi på barna og dessuten er hele opplegget altfor seksualisert for barn.

Mye av kritikken mot Pride bygger på en forutsetning av at det er nøytralt å ikke markere det, mens det på den andre siden vil være å velge politisk side å markere det. Skolen skal jo tross alt være nøytral, sies det.

Men det er ikke nøytralt å la være å undervise elevene om kjønns- og seksualitetsmangfold. «Homo» er et av de vanligste skjellsordene i skolegården. At det er greit å være seg selv, uansett hvor rart det må virke for andre, skal og bør være en viktig del av skoleundervisningen.

Ja, deler av Pride-toget er også seksualisert. Men det betyr jo ikke at barn automatisk skal skjermes for det. Vi mener det er sunt at barn kan ha andre inntrykk enn det strengt heteronormative.

I år skal regnbueflagget vaie på toppen av stortingsbygningen i forbindelse med Pride-feiringen i Oslo. Det vil bli en historisk reisning, for noe slikt har aldri skjedd før.

Ikke minst er det er en velfortjent kilevink i trynet på Ropstad og andre «Pride-kritikere» som advarer mot at barn skal eksponeres for slikt. De får bare håpe at barna går med bøyd hode hvis de passerer landets nasjonalsamling. Vi vil jo tross alt ikke sende gale signaler til dem.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer