LEDER

Dagbladet mener:

Prinsessa flørten

Prinsessas privatliv er ikke som andre privatliv. Hvem kjæresten hennes er, kan ha offentlig interesse.

KOMMENDE DRONNING: Prinsesse Ingrid Alexandra må dessverre få privatlivet sitt brettet ut for offentligheten. Foto: Lise Åserud / NTB
KOMMENDE DRONNING: Prinsesse Ingrid Alexandra må dessverre få privatlivet sitt brettet ut for offentligheten. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag denne uka publiserte Se og Hør en artikkel hvor de avslører prinsesse Ingrid Alexandras påståtte kjæreste for offentligheten. Det er det ikke alle som er fornøyde med.

«Kan de ikke bare la henne være i fred?» spør en journalist i Dagsavisen.

«At en 18-åring har fått seg kjæreste, bør man kanskje få lov å ha for seg selv», sier kongehusekspert Trond Norén Isaksen til nettstedet Kampanje.

Det kan sikkert være lett å si seg enig i, men særlig gjennomtenkt virker det ikke. For prinsesse Ingrid Alexandra er ikke en hvilken som helst 18-åring, og har dessverre ikke det samme personvernet som andre mennesker på hennes alder har.

Hennes offentlige virke og framtid vil i stor grad handle om hvilke forhold hun velger å inngå, og om hun velger å få barn. Hvem hun velger å inngå familierelasjoner med, er relevant.

Derfor har det offentlig interesse hvem kjæresten hennes er, på en måte som ikke gjelder andre offentlige profiler. At kjæresten møtte resten av kongefamilien og deltok på gallamiddag på slottet styrker bare offentlighetens rett til å vite om det.

Hun er tronarving. Hun er framtidig dronning og statsoverhode i Norge. Hun har arvet sin makt og status fra familien sin. Hun skal selv bringe videre den makten og statusen gjennom å stifte familie. Det er hele konseptet med kongefamilien.

Dessuten spørs det jo hvor alvorlig det hele er. Den overveldende oppslutningen om kongefamilien i Norge bygger ikke minst på en viss grad av mystikk og «avsløringer» om hva som skjer bak slottets mange vegger. Dersom prinsessen vil være en populær dronning, må en viss grad av privatlivet lekkes ut fra slottet.

Men det hele kunne vært unngått. Dette er bare nok en demonstrasjon på det absurde ved at Norges statsoverhode baserer seg på arvelighet og giftermål. Men all den tid det eksisterer bør pressen ha en rett til å offentliggjøre informasjon som kan være høyst relevant for det norske styresettet.

PS: Dagbladet og Se og Hør er begge eid av Aller Media og er i samme konsern.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer