KOMMENTARER

Vaksiner

Prinsipielt problematisk

Unge bør si nei takk til Legeforeningens vaksine-formynderi.

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har bestemt at den enkelte skal avgjøre om de vil ta Janssen-vaksinen eller ikke. Den muligheten burde vi ikke ha, ifølge Folkehelseinstituttet, Legeforeningen og flertallet i regjeringens ekspertutvalg. Legeforeningen går så langt som å oppfordre leger ikke å gi vaksinen, selv om folk som etterspør den er informert og har gode grunner.

Dette overformynderiet er ikke bare prinsipielt problematisk. Det er også hyklersk. De unge og friske, som gjennom hele pandemien har båret større byrder enn det som kan rettferdiggjøres ut fra hensynet til deres egen helse, bør få avgjøre hvordan de vil tre ut av pandemien.

Argumentet for å forby vaksinen, er at det er uetisk å tilby de unge og friske Janssen-vaksinen (eller Astra Zeneca for den saks skyld). Siden tryggere vaksiner vil bli tilgjengelig om noen uker (eller måneder) vil vaksinering med Janssen bare vil gi en liten ekstra periode med beskyttelse. Og siden smitten er såpass lav i Norge, er det liten risiko for å bli syk av viruset. Den lille gevinsten forsvarer derfor ikke risikoen.

Men hvordan kan Legeforeningen, eller myndighetene, avgjøre hva som er en rimelig avveining av risiko for hver enkelt av oss? Hva om en ikke har sett kjæresten sin på mer enn et år? Eller man ikke lenger orker å utgjøre en smittefare for andre? Er det urimelig å ta en vaksine med minimal sjanse for alvorlige bivirkninger for å oppnå disse godene?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer