KOMMENTARER

Bakke-Jensens nye jobb:

Prinsippene døde under Erna Solberg

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen må trekke seg fra jobben kollegene har gitt ham, og stillingen må utlyses på nytt. Alt annet er rein maktarroganse.

FISKERIDIREKTØREN: Statsminister Erna Solberg (H) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) er noen av hovedpersonene i regjeringens forsøk på å omgå konstitusjonell sedvane. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FISKERIDIREKTØREN: Statsminister Erna Solberg (H) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) er noen av hovedpersonene i regjeringens forsøk på å omgå konstitusjonell sedvane. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

«Det er uvanlig, men det har skjedd før», sa næringsminister Iselin Nybø (V).

Det er ikke rart Nybø var så lite spesifikk i intervjuet med «Dagsnytt 18» i NRK før helga. For det har skjedd før. Før krigen. Den første av dem. Ikke siden 1909 har en norsk regjering utnevnt sittende statsråder til toppstillinger i embetsverket. Et stortingsvedtak den gangen satte en stopper for det i alle år. Fram til Erna Solberg ble statsminister.

Nå har regjeringen hennes gjort tre slike utnevnelser. To er utnevnt til statsforvaltere (Elisabeth Aspaker i 2014 og Bent Høie i 2018) og en er utnevnt til fiskeridirektør - nåværende forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

På det magiske tallet tre har Stortinget endelig fått nok.

Saken har gått galt helt fra starten av. Det begynte da Frank Bakke-Jensen spurte Erna Solberg om lov til å søke på jobben, og fikk ja. Svaret, etter konstitusjonell sedvane, skulle ha vært at han fikk søke, men at han da måtte trekke seg som forsvarsminister.

Deretter søkte han stillingen, i hemmelighet, etter først å ha vært på et forberedende intervju - som er omdøpt til «kandidatsamtale», sannsynligvis i et forsøk på å forskjønne prosessen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer