KOMMENTARER

Bakke-Jensens nye jobb:

Prinsippene døde under Erna Solberg

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen må trekke seg fra jobben kollegene har gitt ham, og stillingen må utlyses på nytt. Alt annet er rein maktarroganse.

FISKERIDIREKTØREN: Statsminister Erna Solberg (H) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) er noen av hovedpersonene i regjeringens forsøk på å omgå konstitusjonell sedvane. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FISKERIDIREKTØREN: Statsminister Erna Solberg (H) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) er noen av hovedpersonene i regjeringens forsøk på å omgå konstitusjonell sedvane. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

«Det er uvanlig, men det har skjedd før», sa næringsminister Iselin Nybø (V).

Det er ikke rart Nybø var så lite spesifikk i intervjuet med «Dagsnytt 18» i NRK før helga. For det har skjedd før. Før krigen. Den første av dem. Ikke siden 1909 har en norsk regjering utnevnt sittende statsråder til toppstillinger i embetsverket. Et stortingsvedtak den gangen satte en stopper for det i alle år. Fram til Erna Solberg ble statsminister.

Nå har regjeringen hennes gjort tre slike utnevnelser. To er utnevnt til statsforvaltere (Elisabeth Aspaker i 2014 og Bent Høie i 2018) og en er utnevnt til fiskeridirektør - nåværende forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

På det magiske tallet tre har Stortinget endelig fått nok.

MASSEKREMASJON: Her brennes mennesker som har dødd med corona i New Delhi denne uka. Danish Siddiqui / Reuters / NTB Vis mer

Saken har gått galt helt fra starten av. Det begynte da Frank Bakke-Jensen spurte Erna Solberg om lov til å søke på jobben, og fikk ja. Svaret, etter konstitusjonell sedvane, skulle ha vært at han fikk søke, men at han da måtte trekke seg som forsvarsminister.

Deretter søkte han stillingen, i hemmelighet, etter først å ha vært på et forberedende intervju - som er omdøpt til «kandidatsamtale», sannsynligvis i et forsøk på å forskjønne prosessen.

Sivilombudsmannen har gitt kraftig kritikk for at Bakke-Jensens søknad ble hemmeligholdt.

Siden har det ballet på seg. Etter at Bakke-Jensen hadde søkt, og blitt anbefalt til stillingen, gjorde næringsminister Iselin Nybø selv det siste intervjuet med ham. Etterpå utnevnte regjeringen i statsråd deres egen kollega til den mektige stillingen som øverste sjef i fiskeriforvaltningen i Norge.

De to andre finalekandidatene til fiskeridirektør-stillingen ble for øvrig ikke intervjuet av Nybø.

En «grundig samtale». Slik omtaler Nybø dette siste, avgjørende møtet med Frank Bakke-Jensen før utnevnelsen. Departementet omtaler det som et jobbintervju.

Hva slags møte var dette, egentlig?

Takket være Nybø vet vi i alle fall en del om innholdet. Hun trekker selv fram en interessant detalj fra samtalen/intervjuet (stryk det du ikke synes passer). Nybø ville utfordre Bakke-Jensen på viktigheten av «rolleforståelsen». Hun ville forsikre seg om at Bakke-Jensen forsto forskjellen på det å være sjef i forvaltningen, og det å være politisk leder.

De to regjeringskollegene, i det uavklarte møtet, til stillingen han hadde søkt i hemmelighet, og som han nå skulle få i strid med all praksis, syntes nok rolleforståelsen var helt ypperlig.

Dette er ikke grundighet. Det er ufrivilllig komedie. Det er som om Eirik Jensen skulle vært sendt på foredragsturné om rolleforståelse i politiet.

Regjeringen har i realiteten forsøkt å dikte opp en parallell, konstitusjonell virkelighetsforståelse. Et av grepene som er tatt for å gi håndteringen et skinn av legitimitet, er at fiskeriministeren har meldt seg inhabil i saken, og at den dermed havnet på Nybøs bord tidlig i prosessen.

Det kunne regjeringen ha spart seg. Nybø er i denne saken like inhabil som fiskeriministeren, og det samme er resten av regjeringen. Poenget er at regjeringen ikke skal utnevne sine egne. Embetsverket i Norge skal være politisk nøytralt. For å ivareta dette har alle regjeringer siden 1909 fulgt prinsippet om at sittende statsråder ikke kan utnevnes til toppstillinger i embetsverket.

Erna Solberg har forsøkt seg med en unnamanøver. Statsministerens kontor har i intervju med Dagbladet trukket fram to Ap-statsråder, og en fra Senterpartiet, som er blitt utnevnt til fylkesmenn (statsforvalter) etter at de gikk av som ministre.

«Det er vanskelig å se den prinsipielle forskjellen mellom deres egen praksis og det de nå kritiserer dagens regjering for», sier Solberg til Dagbladet - med adresse til Ap, som har fremmet kritikken.

Det er nesten frekt. Hvis hun ikke ser at dette er to helt forskjellige praksiser, og dermed to helt forskjellige prinsipielle tilnærminger, da er prinsippene døde under Erna Solbergs ledelse.

Det er bare en måte å komme seg ut av denne saken på med æren i behold. Den er at Frank Bakke-Jensen trekker seg fra stillingen han er blitt utnevnt til, og at regjeringen utlyser stillingen som fiskeridirektør på nytt. Alt annet er rein maktarroganse.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer