LEDER

Prioriter andre lettelser enn alkoholservering

Skjenkerestriksjoner er ikke noe ubetydelig spørsmål, selv i en pandemi. Men det er heller ikke noe tema som er egnet til politiske markeringer.

BEDT OM Å ÅPNE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie på regjeringens pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEDT OM Å ÅPNE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie på regjeringens pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Helt siden midten av 1800-tallet har skjenking av alkohol vært et brennbart tema i Norge. Omsetningen og bruken av alkohol ble tidlig tatt opp av avholdsbevegelsen, kvinnebevegelsen og store deler av arbeiderbevegelsen. Kampen mot alkohol førte blant annet til brennevinsforbudet (1916 – 1927) og den påfølgende etableringen av Vinmonopolet. Helt fram til 1980-tallet og høyrebølgen var store deler av landet tørrlagt med kommunale forbud mot omsetning av øl, eller ordninger med lokale ølmonopol.

KRITISERER: Stortingsrepresentantene Ingvild Kjerkol (Ap) og Sylvi Listhaug (Frp) sier regjeringens håndtering av importsmitte har vært bakpå hele veien. Reporter: Jørgen Gilbrant. Foto: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

De siste tiåra har det skjedd en omfattende liberalisering av både omsetning og drikkemønster. Det har nesten fjernet skjenking som politisk konflikt i Norge. Nå møter denne utviklingen veggen på grunn av corona-restriksjoner. Serveringsnæringen rammes hardt, men også et nytt sosialt mønster der folk i økende grad bruker restauranter og puber som sosiale møtesteder. Savnet av møteplasser forsterkes av restriksjonene som gjelder antall gjester man kan ha i hjemmet.

Skjenkerestriksjoner er derfor ikke noe ubetydelig spørsmål, selv i en pandemi. Men det er heller ikke noe tema som er egnet til politiske markeringer. Regjeringen ønsket å forlenge det nasjonale skjenkeforbudet, og prioriterte åpninger som gjelder barn og unge. Her ble den overkjørt av opposisjonen etter et forslag fra Frp-leder Siv Jensen. Stortinget påla regjeringen «å sikre at kommuner med lavt smittetrykk skal kunne tillate alkoholservering i forbindelse med matservering».

Helseminister Bent Høie (H) sier regjeringen selvsagt vil følge opp Stortingets vedtak, men gir også uttrykk for at opphevingen av skjenkestoppen kommer for tidlig. Den innebærer at andre lettelser kan bli skjøvet ut i tid, sier han. Høie peker på at smittesituasjonen er usikker og ustabil, og at økning av skjenkesteder kan ha effekt på smittespredningen. Her synes vi det ville vært klokest å lytte til regjeringen og prioritere andre lettelser enn alkoholservering.

Den såkalte firerbanden (Ap, Sp, SV og Frp) har flertall på Stortinget og kan påvirke corona-politikken i betydelig grad. Det våpenet har de med betydelig kløkt brukt, blant annet når det gjelder støtten til næringslivet og til de som er permittert. Bare siden nyttår har de forbedret regjeringens forslag på flere viktige punkter, sist når det gjelder importsmitte. Nå vil de akseptere faren for mer smitte gjennom skjenking. Det lukter sterkt av politisk markering og tidlig valgkamp.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer