DEBATT

Norge i Sikkerhetsrådet

Prioriterer beskyttelse av sivile

Arbeidet vårt med tros- og livssynsminoriteter stopper ikke når vi avslutter vår periode i Sikkerhetsrådet.

ØKER: Dessverre må vi konstatere at forfølgelse av tros- og livssynsminoriteter øker, skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Fredrik Hagen / NTB
ØKER: Dessverre må vi konstatere at forfølgelse av tros- og livssynsminoriteter øker, skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Religiøse minoriteter er utsatt i krig og konflikt. I Dagbladet 19. mars er ti menneskerettighets-, tros- og livssynsorganisasjoner bekymret for tros- og livssynsminoritetenes vanskelige situasjon. Jeg deler denne bekymringen fullt ut. Det er liten tvil om at stater som klarer å sikre sine minoriteters rettigheter også bidrar til å redusere konfliktnivået, ivareta menneskerettigheter og fremme demokratiske verdier.

Dessverre må vi konstatere at forfølgelse av tros- og livssynsminoriteter øker. Pandemien verden nå står midt i gjør situasjonen enda vanskeligere. Mange vil peke på syndebukker og det er lett å legge skylden på sårbare og marginaliserte minoriteter.

I Sikkerhetsrådet inngår beskyttelse av religiøse minoriteter i vårt arbeid med å prioritere beskyttelse av sivile. Det er positivt at Storbritannia satte dette på dagsorden i FN, på et møte der Norge var medarrangør sammen med USA og Estland.

Norge tok opp behovet for beskyttelse av sivile, og jenter og kvinner spesielt, religiøse aktørers medvirkning til å sikre humanitær støtte, og at ansvarlige for overgrep må stilles til ansvar. Vi understreket at religiøse aktører kan spille en svært positiv rolle i freds- og forsoningsarbeidet. Et eksempel er hvordan vi i tiår har bidratt til fredsbygging i Colombia gjennom partnere som Caritas og deres samarbeid med den katolske kirken om fredsbygging.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer