DEBATT

Velferdsprivatisering

Private aktører har en rolle

Alle gode krefter må til for å sikre velferdssamfunnet vårt, også private aktører, mener innleggsforfatteren.

VELFERDSMIKS: Til sammen utgjør offentlige, private og ideelle en fantastisk velferdsmiks, mener Karita Bekkemellem. Foto: Terje Pedersen / NTB
VELFERDSMIKS: Til sammen utgjør offentlige, private og ideelle en fantastisk velferdsmiks, mener Karita Bekkemellem. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Norge har vi en lang tradisjon for et samarbeid mellom offentlige og private aktører innen helse, velferd og oppvekst. Dette kaller vi en velferdsmiks. Det er denne velferdsmiksen som har vært med på å sikre at vi i Norge i dag, enten vi bor i by eller bygd, har et av verdens beste velferdssamfunn. Dette er suksessoppskriften vi også må bruke når vi nå blir stadig flere eldre, samtidig som fødselstallene går nedover. Vi har en suksessoppskrift vi vet fungerer, la oss bruke den også i åra som kommer.

BOOSTER 7: Chris Bergin ved NASA Space Flight, la ut dette klippet av test-oppskytingen av Booster 7 på Twitter 11. juli, men det går ikke helt etter planen ... Video: @NASASpaceflight. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Seher Aydar, stortingsrepresentant for Rødt, skriver i sitt innlegg i Dagbladet 30. juni om private tilbydere av offentlige helse- og velferdstjenester at «det er på tide å slutte å spørre om vi er på vei mot et todelt helsevesen. Vi må få øynene opp for at vi er kommet dit». Jeg er ikke enig i at vi er kommet til et todelt helsevesen, men vi er på vei dit. Og det er Rødt en sterk pådriver til.

For når landet vårt møter nye utfordringer, så bidrar vi i fellesskap. Det har vi sist sett under pandemien, hvor private aktører, som for eksempel Aleris og Dr. Dropin (som Aydar trekker fram i sitt innlegg), har levert tjenester på oppdrag for det offentlige. Dette har ført til at alle kommuner har fått levert korona-relaterte tjenester i store monn. Dette er kapasitet ikke kommunen selv hadde og heller ikke hadde muligheten til å bygge opp på så kort tid. Det er rett og slett urovekkende at ideelle og andre bedrifter blir angrepet for innsatsen de la ned i en krisetid.

Det Aydar i Rødt i realiteten argumenterer for er at det bare er det offentlige som skal levere våre felles helse- og velferdstjenester. Det betyr at det bare vil eksistere det vi kaller helprivate tjenester. Konsekvensen av det vil være at det bare er de rikeste som får muligheten til å velge bort tjenester de er misfornøyde med og betale av egen lomme for å kjøpe helprivate tjenester. Da får vi et todelt helsevesen. Her skal NHO være en tydelig motstemme.

Det offentlige helsevesen er – og skal være – grunnmuren i vårt velferdssamfunn. Samtidig er det behov for at ideelle og andre private virksomheter bistår og har et tett samarbeid med det offentlige. Historisk har mange nye tjenester blitt utviklet i privat sektor. Valgfrihet gir brukere og pårørende verdighet og innflytelse over egen hverdag. Mangfold gir kommunene mulighet til å søke nye løsninger. Private aktører har også vist seg å omstille seg raskt og skalere drift og tilbud til skiftende behov. Mens det offentlige selvsagt skal – slik som det er og alltid har vært - finansiere, sette rammene og styringen, og være grunnsteinen i velferdssamfunnet.

Til sammen utgjør offentlige, private og ideelle en fantastisk velferdsmiks. Det er dette som er vårt velferdssamfunn. Og fordi vi er forskjellige, så utgjør velferdsmiksen en arena for læring. Det avler innovasjon, valgfrihet, kapasitet og fleksibilitet. Som er nettopp det vi trenger for å møte framtidas utfordringer.

La oss bygge videre på det vi vet fungerer, og ikke endre det som er et av verdens beste velferdssamfunn.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer