DEBATT

Abortgrense

Problematisk av flere grunner

Barnet har menneskeverd og rett til en gradert beskyttelse fra uke 12. Fri abort til uke 22 innskrenker menneskeverdet.

MÅ BLI HØRT: Vi skal lytte til de kvinnene som har dårlige opplevelser med nemnden, men de som opplever støtte og at noen faktisk lytter til dem i en ekstremt krevende situasjon, må også bli hørt, skriver Kristin Rudstaden. Foto: Privat
MÅ BLI HØRT: Vi skal lytte til de kvinnene som har dårlige opplevelser med nemnden, men de som opplever støtte og at noen faktisk lytter til dem i en ekstremt krevende situasjon, må også bli hørt, skriver Kristin Rudstaden. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Skal vi kvitte oss med abortnemndene en gang for alle?» spør daglig leder og styreleder i Sex og samfunn, Maria Røsok og Thorbjørn Brook Steen i et innlegg i Dagbladet 18. februar. Spørsmålet diskuteres uten at barnet blir nevnt, det er skremmende og inhumant.

En nemnd skal ivareta barnets juridiske rett til vern. Så lenge barnet er sikret et gradert rettsvern fra uke 12 er det umulig for mor å ta den avgjørelsen alene. Dersom vi fjerner nemnden betyr det at vi innskrenker barnets rett til liv.

Det er to avgjørende spørsmål vi må stille: Hva er god kvinnehelse? Og hvordan ivareta barnets rettsvern? Samfunnet plikter å legge til rette for å ivareta begge på best mulig måte. Det vil ikke være mulig dersom vi avskriver den ene parten og later som om den ikke finnes, slik Røsok og Brook Steen gjør i dette innlegget.

Nemnden er ikke til for å undergrave kvinnens selvbestemmelse, men for å gi myndighet til barnets stemme. Å fjerne nemndsystemet fører til at vi må erstatte den med en annen juridisk myndighet som kan ivareta barnets rettsvern. Vi savner et konkret forslag fra kronikkforfatterne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer