Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Problematisk fotballfest?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I SLUTTEN

av juli strømmer unger inn til Oslo fra hele verden. De har én ting felles, de kommer for å spille fotball. De fleste fra Norge og Nord-Europa, noen få fra land i Sør. Å dele fotballglede på Ekebergsletta sammen med lagkamerater er en fantastisk opplevelse. For de som kommer fra utviklingsland kan opplevelsen i tillegg bli voldsom. Norway Cup og Ekebergsletta er også et møte med det norske forbrukersamfunnet. Det pøses på med reklame, konkurranser og sponsorartikler. Enkelte mener møte med denne velstanden blir så voldsom at vi heller bør la være å invitere lag fra fattige land til Norge. Tåler ikke fattige barn å møte det rike Norge? Er kulturutveksling mellom fattig og rik, mellom ulike etniske grupper så vanskelig at vi må la være?

Hvert år sender idrettsorganisasjonen SCORE i Sør-Afrika fotballag til Norway Cup. SCORE mener at også fattige unger må få lov til å møte verden og bli kjent med andre samfunnsformer. De viser til at det tidligere apartheidregimet i Sør-Afrika brukte atskillelse som et bevisst virkemiddel for å stenge en gruppe ute. Det å reise til Norway Cup er en måte å bryte denne isolasjonen på og dermed la en ny generasjon få møte andre kulturer og få nye impulser til å skape sine liv. Vi er enig. Kulturutveksling er rett og slett for viktig til at vi kan la utfordringene hindre oss i å forsøke å bringe ulike kulturer sammen. NORAD har i en årrekke støttet deltakelse på Norway Cup for lag fra Norges samarbeidsland i Afrika, Asia og Mellom-Amerika.

KULTURUTVEKSLING

og deltakelse på Ekebergsletta er ikke det viktigste i idrettssamarbeidet. Det er det langsiktige samarbeidet som NORAD er opptatt av. Vi vet at det viktigste skjer før og etter Norway Cup, i slummen og på landsbygda. Der brukes fotballen til å samle og organisere ungdom. Et utrettelig arbeid legges ned for å organisere ungdom i kampen mot håpløshet og fattigdom. Norsk idrettsbevegelse har vært tuftet på frivillighet og uavhengighet fra politikk og religion. Mange steder er idrettslaget et viktig samlingspunkt og en drivkraft i utvikling av nærmiljøet. Slik bidrar idretten til et bredt folkelig engasjement og mobiliserer barn, ungdom og foreldre til en meningsfylt fritid. Dette er verdier og erfaringer vi med stolthet kan ta med oss i samarbeidet med andre land. Også i utviklingsland kan idretten være en viktig drivkraft i styrkingen av lokalmiljøene gjennom felles anstrengelser for felles mål. Idrett bygger bro over motsetninger mellom samfunnsklasser og kjønn. For NORAD er derfor idrettsbevegelsen en viktig partner. Gjennom samarbeid med lokale krefter i det enkelte land får ungene i ofte hardt belastede områder rett til å leke.

For noen er det første gang det legges til rette for lek. Gjennom idretten utvikles samhold og tilhørighet, og en stolthet over å lære noe, få til noe, være med på noe. På Norway Cup opplever mange av dem å bli beundret og verdsatt for det de er. For fotballspillerne fra Kenya står det i stor kontrast til de holdningene barn og unge ofte møtes med hjemme i Mathare-slummen i Nairobi.

DEN GLEDEN

barn viser i lek med en ball visker ut skillene skapt av hudfarge, religion og språk. De er i leken med fullt engasjement. Derfor er idrett også en utrolig brobygger. Det ser vi i fotballskolene i Bosnia, der ungene spiller sammen på tvers av dype etniske grenser. Eller i Sør-Afrika hvor fotball brukes til å bryte ned grenser mellom folk og kjønn. Men idrettssamarbeid krever tid og ressurser. Det vet vi. Et langsiktig samarbeid er en forutsetning for å lykkes. Derfor kanaliserer vi støtten vår gjennom partnerne som har et like langsiktig perspektiv som partnerne i Sør. Fotballklubben i Mathare (Mathare Youth Sports Association, MYSA) ble etablert av noen få ungdommer for 16 år siden. I dag har de 15000 medlemmer spredt på 1000 forskjellige gutte- og jentelag som driver lokalt utviklingsarbeid.

Foruten trening og kamper, gjør de en frivillig innsats i flyktningeleirer, med søppelrydding i slummen, besøker barn i fengsel og står opp for deres rettigheter. De som får delta på Norway Cup får et særskilt oppdrag når de kommer hjem. De kurses til å bli vennetrenere slik at de kan framstå som gode rollemodeller for andre barn og unge. Når vi vet at kriminalitet, rus og vold ofte er alternativet for mange barn og unge som vokser opp i slumområder, blir det enda klarer for oss hvor viktig denne innsatsen er.

I Norge har samarbeidet med MYSA sterk lokal forankring i venneforening på Brumunddal og i Øygarden og med fotballklubben Start. Lagene fra Mathare har et langsiktig samarbeid med Strømmestiftelsen med tett oppfølging både før, under og etter Norway Cup - akkurat slik det bør være. For NORADs norske ambassadørlag gir dette kunnskap og læring, ja en ny bevissthet.

KAMPEN MOT

hiv/aids er et annet eksempel på hvordan fotball kan brukes som virkemiddel. Avsparket for kampanjen KICKING AIDS OUT gikk i Zambia, der jentene fra EDUSPORT ledet flere hundre mennesker i hovedstadens gater for å vise sitt engasjement i kampen mot hiv/aids. Også i Kenya og Sør-Afrika brukes idretten i kampen mot aids. Først og fremst ved å styrke jenters selvtillit gjennom idrett og fellesskapet med jevnaldrende jenter. Jenter som sier ifra lar seg vanskeligere utnytte. I idrettssamarbeidet inngår også opplæring av ledere og trenere. Det gir både personlig vekst og utvikling som kommer samfunnet til gode.

Mange arbeidsledige unge har vært gjennom idrettsleder- og trenerkurs og har seinere tatt ansvar for videreføring av aktiviteten. Deltakelse i kurs, i styrer, utvalg og kvinnekomiteer gir mange den første opplæringen i demokratiske prosesser, med valg og ansvar. Demokratiske tradisjoner må bygges både fra toppen av samfunnet og på grasrota, og idretten kan være en av inngangsportene for folkelig deltakelse i samfunnsbyggingen.

VÅRT BUDSKAP

på Norway Cup er samlet i slagordet «Heading for education». Kunnskap både gjennom skolesystemet og gjennom idretten er viktig for å skape utvikling. Utdanning er en grunnleggende menneskerettighet som gir folk mulighet til å utnytte egne ressurser. Økt kunnskap kan gi mer innsikt og innflytelse i samfunnet. Utdanning er nødvendig for å oppnå utvikling i et land og det viktigste middelet for å bekjempe fattigdom. Når barn spiller fotball må de lære å stå sammen og ta ansvar for laget i fellesskap. De lærer å organisere seg og spille på lag for å oppnå felles mål. Derfor er det viktig å gi barn og ungdom muligheten til å drive idrett. Gjennom idretten får de styrke, selvtillit og glede. Lagenes deltakelse på Norway Cup er en liten brikke i dette langsiktige puslespillet. Vår erfaring er at deltakelse på Norway Cup kan være en viktig inspirator til innsats i det daglige.