DEBATT

Bondeopprøret

Produserer mat, lever på sultelønn

I Norge er vi glade i naturen. Vi virker derimot ikke så veldig glade i dem som dyrker naturen for oss. Det er helt hinsides at bøndene som jobber året rundt, skal sitte igjen med så lite for arbeidet.

GLASSPERLER: Bøndene som putter inn en ekstra innsats, med egne penger, for å gi dyr og grønnsaker et bedre liv, styrer oss i riktig retning. Men vi betaler dem glassperler, skriver innsenderen. Foto: Tor Erik Schrder / NTB
GLASSPERLER: Bøndene som putter inn en ekstra innsats, med egne penger, for å gi dyr og grønnsaker et bedre liv, styrer oss i riktig retning. Men vi betaler dem glassperler, skriver innsenderen. Foto: Tor Erik Schrder / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Her til lands er vi opptatte av godt dyrehold, økologisk mat, bærekraft og alt som går under dette. Det være seg overvåkning av mattilsynet i produksjon av kjøtt, god kvalitet på dyrene og bruk av antibiotika bare når enkelte dyr er syke. Flott er det, for økologiske, bærekraftige og dyrevernsmerkede råvarer er sunnere for oss, vår familie, jorda og våre etterkommere.

Slike kvaliteter setter jeg også høyt i restauranten og som kokk. Bøndene vi jobber med er i verdensklasse. Men de har motgang fra bedrifter, politikere og mange forbrukere.

Denne ekstrainnsatsen i Norge koster penger, for bøndene. De må selv betale mattilsynet for deres oppsyn, veterinærturer og andre kostnader som er regnet som overflødige, men totalt nødvendige hvis vi skal påvirke det norske matlandskapet positivt i åra som kommer. Dette kommer sammen med økende priser på materiell for drift av gård og dyr.

Samtidig har vi bare 3 prosent dyrket mark i Norge, hvor hele 90 prosent av dette igjen anvendes til å produsere dyrefôr. Dette er likevel ikke tilstrekkelig. Det så vi i 2018, året med så stor tørke at bønder over hele landet slet med matmangel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer