Proffe elever - blind kurator

Noen vil kanskje huske avgangsutstillingen på Statens kunstakademi da den var en nesten intern visning med hovedvekt på formalistisk malte akter og naturalistisk nakenhet i betongskulptur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En markant endring oppsto som følge av undervisningen på alternative læresteder i Bergen og Trondheim mot slutten av 70-åra.

Seinere og særlig på 90-tallet har informasjonen om og presentasjonen av de unge utstillerne blitt tillagt en stadig større betydning.

Hovedstadens akademistudenter har i de siste åra brukt Stenersenmuseet, og laget mønstringer med stor publikumsappell. Bergens Kunstforening er etablert som årlig forum for Vestlandet Kunstakademi, mens Trondheim Kunstmuseum huser sisteårselevene fra den Nordenfjeldske institusjonen. Når da ikke studentene velger å vise sine arbeider i sammenhenger utenfor kunstinstitusjonene (slik det nå fins eksempler på i Bergen).

Et tegn i sentraliseringens tid er at de andre akademiene søker inn til hovedstaden, slik den internasjonale studentflokken fra Trondheim nå gjør i Unge Kunstneres Samfund.

Det kan virke litt overmodig med to parallelle utstillinger i hjembyens Bispegate og Rådhushusgata i Oslo, og med mitt utgangspunkt i den sistnevnte blir inntrykket av Oslo-mønstringen mer av en satellitt i forhold til presentasjonen i trøndernes museum. Intervjuene som den danske kuratoren Lars Bang Larsen har laget med studentene i den velutstyrte katalogen, bekrefter dette ved interessant supplement om studentenes ståsteder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer