DEBATT

Private barnehager

Profitt i barnehage må forbys

Det samme prinsippet må gjelde i barnehagen, som for norsk skole: Ikke ei krone skal tas ut i privat profitt. Pengene skal gå til barna.

MÅ FORHINDRES: Utenlandske risikokapitalfond kommer nå inn i den norske velferden. De har ikke spesielt briljante ideer om barnehagepedagogikk eller barnevern, de er ute etter lettjente penger, skriver innsenderne. Foto: Gorm Kallestad / NTB
MÅ FORHINDRES: Utenlandske risikokapitalfond kommer nå inn i den norske velferden. De har ikke spesielt briljante ideer om barnehagepedagogikk eller barnevern, de er ute etter lettjente penger, skriver innsenderne. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I et innlegg i Dagbladet 7. april gjør PBL og Anne Lindboe nok et forsøk på å argumentere for at det er helt greit at norske barnehager driver butikk og at de kommersielle eierne i barnehagekonserner tjener seg rike på offentlige overføringer og foreldrebetaling.

SV er grunnleggende uenig med Lindboe når hun mener at selskapsform ikke har noe å si verken for hvordan ungene våre har det i barnehagen eller for hvilken rolle barnehagen skal spille i samfunnet vårt. Barnehagene våre skal ikke være en del av det norske næringslivet. Tvert imot, vil vi ha et profittforbud, og det er det minst fem gode grunner til:

For det første er ikke dette en vanlig privat næring. Vi snakker her om kommersielle aktører som går inn i en sektor uten risiko. De får penger fra foreldre og staten og ender opp med ekstremt lettjente penger. Det er jo derfor utenlandske risikokapitalfond nå kommer inn i den norske velferden. De har ikke spesielt briljante ideer om barnehagepedagogikk eller barnevern, de er ute etter lettjente penger. Denne utviklingen må vi som folkevalgte forhindre.

Hva skal vi dessuten med kommersielle eiere som tar ut utbytte av fellesskapets penger? Vi har byggene, de ansatte, den offentlige støtten og foreldrenes betaling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer