DEBATT

Uløst mordgåte

Prøver å frikjenne seg selv

Riksadvokatens kontor «frikjenner» sin egen riksadvokat, uten å skjønne at de er inhabile.

TRUE CRIME: Dokumentarserien «Drapet i Holmenkollen» tar for seg en 45 år gammel, uløst drapsgåte. Video: TVNorge Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I 1974 ble den danskfødte diplomatfruen Anni Nielsen Iranzo brutalt drept i sin bolig i Oslo i 1974. I 2019 sendte TV Norge true crime-serien «Drapet i Holmenkollen» om saken. Den er fortsatt uavklart.

Jonas W. Myhre
Jonas W. Myhre Vis mer

Et annet spørsmål som er uavklart er hvordan det er mulig at riksadvokatens kontor mener at det har myndighet til selv å avgjøre spørsmålet om hvorvidt daværende førstestatsadvokat, nå riksadvokat, Jørn S. Maurud har gjort seg skyldig i overtredelse av «uskyldspresumpsjonen», som følger av Grunnlovens paragraf 96 og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen artikkel 6, paragraf 2, i forbindelse med TV-serien.

Jeg var oppnevnt som forsvarer for Minna Thompson, kvinnen som var tiltalt i nærmere 25 år, og som hele tiden har hevdet sin uskyld.

I et dokument publisert offentlig på TV i april 2019, som gjenga hva daværende førstestatsadvokat Maurud hadde gitt uttrykk for, ble det gitt uttrykk for at Thompson «er riktig gjerningsperson». Jeg har i brev til Riksadvokaten, og i et innlegg i Dagbladet i september i fjor, påpekt at dette er et klart brudd på uskyldspresumpsjonen.

8. desember 2020 fikk jeg et svar, hvor Riksadvokatens kontor «frikjenner» Maurud. Problemet er at det er et spørsmål kontoret ikke kan være i stand til å besvare – det er en klar inhabilitet. En eller flere tredjeperson(er) burde vært kalt inn for til å avgjøre spørsmålet.

I mitt brev til riksadvokaten datert 23. desember 2020 påpekte jeg inhabilitetsspørsmålet. Jeg har hittil ikke fått svar på mitt spørsmål. Det bør bekymre oss alle.

Saken blir ikke bedre av at Riksadvokatens kontor ikke vil erkjenne feilene i saksbehandlingen jeg påpekte overfor dem i innlegget i Dagbladet i fjor, blant annet at en saksbehandler ved riksadvokatembetet gikk ut fra at henvendelsen fra Oslo politidistrikt gjaldt etterforskning for å styrke mistanken mot Minna Thompson. Det var en misforståelse.

Holdningen er tydeligvis at man forholder seg helt passiv og håper at dette skal gå over. Det bør ikke skje.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer