DEBATT

Uløst mordgåte

Prøver å frikjenne seg selv

Riksadvokatens kontor «frikjenner» sin egen riksadvokat, uten å skjønne at de er inhabile.

TRUE CRIME: Dokumentarserien «Drapet i Holmenkollen» tar for seg en 45 år gammel, uløst drapsgåte. Video: TVNorge Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I 1974 ble den danskfødte diplomatfruen Anni Nielsen Iranzo brutalt drept i sin bolig i Oslo i 1974. I 2019 sendte TV Norge true crime-serien «Drapet i Holmenkollen» om saken. Den er fortsatt uavklart.

Et annet spørsmål som er uavklart er hvordan det er mulig at riksadvokatens kontor mener at det har myndighet til selv å avgjøre spørsmålet om hvorvidt daværende førstestatsadvokat, nå riksadvokat, Jørn S. Maurud har gjort seg skyldig i overtredelse av «uskyldspresumpsjonen», som følger av Grunnlovens paragraf 96 og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen artikkel 6, paragraf 2, i forbindelse med TV-serien.

Jeg var oppnevnt som forsvarer for Minna Thompson, kvinnen som var tiltalt i nærmere 25 år, og som hele tiden har hevdet sin uskyld.

I et dokument publisert offentlig på TV i april 2019, som gjenga hva daværende førstestatsadvokat Maurud hadde gitt uttrykk for, ble det gitt uttrykk for at Thompson «er riktig gjerningsperson». Jeg har i brev til Riksadvokaten, og i et innlegg i Dagbladet i september i fjor, påpekt at dette er et klart brudd på uskyldspresumpsjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer