DEBATT

Radikalisering:

PST sviktet fullstendig

I saken mot en terrordømt 16-åring kunne PST, som overvåket gutten, grepet inn så fort det var mistanke om «radikalisering». I stedet lot de han bevege seg inn i alvorlige kriminelle handlinger. Det er en skandale.

GREP IKKE INN: Nå sitter i realiteten PST med ansvaret for at en 16-åring kan få sitt liv ødelagt gjennom den alvorlige dommen, skriver kronikkforfatteren. Bildet: PST-sjef Hans Sverre Sjøvold. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
GREP IKKE INN: Nå sitter i realiteten PST med ansvaret for at en 16-åring kan få sitt liv ødelagt gjennom den alvorlige dommen, skriver kronikkforfatteren. Bildet: PST-sjef Hans Sverre Sjøvold. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

En 16-åring ble nylig dømt til fem års fengsel i Oslo tingrett, for deltakelse i en terrororganisasjon og forberedelse til terrorhandling med gift. Mot slutten av saken framkommer det sensasjonelle opplysninger. Et vitne fortalte at politiet og PST hadde kunnskaper om denne guttens vei inn i ekstremismen flere uker før han ble pågrepet etter nettopp å ha framstilt en (ufarlig) giftmengde.

Med andre ord kunne PST ha grepet inn lenge før dette ble en straffesak.

I mediene og i rettssaken har det vært framstilt slik at dette kom brått på PST, som måtte handle etter at 16-åringen chattet om å bruke den nettopp framstilte giften. Men det viser seg at PST har holdt øye med guttens aktivitet på nettet over lengre tid.

En rådgiver og lærer på guttens skole forteller at hun allerede før jul ble kontaktet av politiet. De lurte på om hun kunne si noe om gutten, da det var mistanke om «radikalisering». Det hadde hun ikke noe inntrykk av eller informasjoner om. Men hun fikk beskjed om at hun måtte ikke snakke med noen om dette! Altså heller ikke gjennomføre noen bekymringssamtale eller diskutere med barnevernet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer