Psykiatriens livstidsdom

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«DU ER SCHIZOFREN

, du er født slik og det vil du være hele livet. Du må ikke tro eller håpe at du noen gang kan bli frisk. Slike tanker skader deg. Du må gå på medisiner resten av livet og du må aldri finne på å slutte med dem, da vil du bli psykotisk igjen. Og du må for all del ikke høre på de som sier at du kan bli frisk dersom du får en annen behandling, de er uvitenskapelige løgnere. Det burde være forbudt å komme med et slikt budskapsom de gjør.»

Slike og lignende budskap har de fleste med diagnosen schizofreni hørt i mer eller mindre brutal innpakning. Det ville skremt vannet av de fleste av oss andre, oss såkalte normale, å få et slikt budskap dersom vi var i krise, men det bryr psykiatrien seg lite om. De er jo ikke som oss og må derfor rimeligvis tåle å få slike diagnoser og prognoser som gir null håp for fremtiden, mener de vel.

MENNESKER I PSYKOSE

som blir innlagt akutt i psykiatrien er i ekstrem krise. Hele deres eksistensgrunnlag er i fare, angsten er formidabel, forvirringen stor. Dette gjelder både pasient og pårørende. De henvender seg til en psykiatri som er enerådende. Den har således stor makt, ikke minst sett i forhold til pasientenes og de pårørendes avmektighet. Dette igjen skaper en sterk ubalanse i innflytelse, som kan forklare at så mange fornuftige mennesker har godtatt de hårreisende behandlingsmetoder som psykiatrien har benyttet seg av gjennom mange år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer