KOMMENTARER

Trumps vei ut av Det hvite hus

Pust ut, det er over

Ingen amerikansk president har vært mer splittende, og farligere for demokratiet, enn Donald Trump. USA står svakere både hjemme og ute når han nå går av, skriver Morten Strand.

EXIT: Donald Trump på vei ut. Som det han hater aller mest, som taper. Foto: REUTERS / NTB
EXIT: Donald Trump på vei ut. Som det han hater aller mest, som taper. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hvis Donald Trump hadde hatt litt selvinnsikt, og dessuten vært bare litt ærlig, så kunne han ha stilt seg det samme spørsmålet som humoristen Fredrik Stabel gjorde i ærverdige Dusteforbundet her i avisa. Han stilte seg - av helt naturlige grunner - det fortvilte men ærlige spørsmålet: Hvorfor kan alle andre vise til resultater, mens alt jeg får til er konsekvenser? Til og med Financial Times tar Dusteforbundets poeng: «Dette har vært et presidentskap med store konsekvenser, for det meste av de gale grunnene», skriver verdens ledende finansavis i forbindelse med at Donald Trump i ettermiddag norsk tid går av som president.

For en sober vurdering av Donald Trumps fire år ved makta viser at konsekvensene langt overgår resultatene. USA står svakere, og er vesentlig mer splittet internt enn for fire år siden. I verden er Trumps USA foraktet og isolert etter å ha mobbet sine allierte, og flørtet med diktatorer som Kim Jong-un, og autoritære ledere som Vladimir Putin.

Sannheten er at det aller meste gikk galt for Donald Trump. Det var ingen ting han ville mer enn å framstå som den sterke leder. Men i virkeligheten var han svak. La oss ta utgangspunkt i den aller mest dramatiske dagen i hans presidentskap, da mobben inspirert av presidenten stormet Kongressen for to uker siden idag, og noen av pøbelen risikerer å bli tiltalt for å planlegge å ta livet av sentrale lovgivere, som demokraten Nancy Pelosi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer