Krigsmaskinen knuses:

Putin: Går tom for tanks

I krigståka kan man ikke stole på annet enn egne øyne.

TALL I TÅKA: Hver dag oppdaterer militæret i Ukraina tallenen på ødelagt, russisk materiale. Kan vi stole på dem? Foto: NTB/Scanpix/Efrem Lukatsky
TALL I TÅKA: Hver dag oppdaterer militæret i Ukraina tallenen på ødelagt, russisk materiale. Kan vi stole på dem? Foto: NTB/Scanpix/Efrem Lukatsky Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Omtrent klokka halv ni på morgenen får vi vite hvor mange russiske tanks, fly, båter etc. som er knust. Hver dag.

Ved siden av akkumulerte tall, står det en liten + og et tall som forteller at siste døgn har for eksempel to helikoptre blitt skutt ned. +2. Ved siden av tallet for antall drepte soldater står det en uhyggelig ∼ - for å indikere at det er omtrentlig. «Liquidated personnel», står det.

MANGE VARIANTER: Denne informasjonsplakaten kommer i mange varianter. Men alle tallene er hentet fra det ukrainske fosvaret. Foto: Fra Twitter
MANGE VARIANTER: Denne informasjonsplakaten kommer i mange varianter. Men alle tallene er hentet fra det ukrainske fosvaret. Foto: Fra Twitter Vis mer

De fleste mener det er gode grunner til å ta tallene fra det ukrainske militæret med en klype salt. Sannheten er krigens første offer, heter det. Sånn er det i «the fog of war».

Når det er sagt - via Twitter og andre kanaler (særlig Telegram-kontoer) kan man følge krigens grusomheter nærmest live. Nye videoer av militært utstyr som eksploderer legges ut hver dag.

Dedikerte nettsider tar seg bryet med å gå igjennom bildematerialet - det nitide arbeidet dokumenter hver eneste tanks og artillerisystem. Deres tall viser om lag halvparten av det ukrainerne oppgir, men det er neppe slik at det finnes bilder av hver eneste ødelagte tanks.

Siden krigens utbrudd har jeg selv sett hundrevis av slike videoer. For hva det er verdt, så virker ikke de ukrainske tallene helt usannsynlige på meg.

Med forbehold og plenty salt - la oss likevel titte på tallene. Vi holder oss til tanks: Ukrainerne sier de har ødelagt omtrent 1900 av dem. Det er voldsomt. Men senest denne uken rapporterte britisk etteretning nettopp om «stor slitasje» på tanksene. De peker på at det ofte mangler oppgradert beskyttelse. Såkalt reaktivt panser.

Det bidrar kanskje til å forklare suksessen til de håndholdte rakettene. De kalles javelines, NLAWs, stingers, panserskot og M72 (fra Norge). Samlebetegnelsen er panservernrakett, men alle i Rambo-generasjonen skjønner at det handler om en bazooka.

NORSK KRUTT: Norskproduserte panservernraketter av typen M72 brukes av det ukrainske forsvaret. Foto: Anette Ask / Forsvaret / NTB
NORSK KRUTT: Norskproduserte panservernraketter av typen M72 brukes av det ukrainske forsvaret. Foto: Anette Ask / Forsvaret / NTB Vis mer

Snittet er ti tanks om dagen siden krigsutbruddet. Men det faller. I august er snittet mellom seks og sju tanks om dagen. Hvor mange tanks har Russland?

Ifølge Center for Strategic and International Studies hadde Russland 2800 operative tanks ved krigens start. Opprettholdes august-snittet vil ukrainerne ha tatt 2800 tanks den 14. januar. Da må vi skynde oss å si at russerne skal ha omtrent 10 000 tanks på lagre rundt om. Men det er svært uvisst hvor god stand de er i.

Vi har sett lange togsett som frakter tilsynelatende endeløse vogner med militært utstyr. En ting er sikkert: Vi ser oftere videoer av stadig eldre tanks - noen av dem (T62) er fra 1960-tallet.

Et annet spørsmål er hvorvidt de har nok trenet personnel. Det er også tvilsomt om Russland kan produsere flere tanks - blant annet på grunn av vestlige sanksjoner.

Spesielt interessert kan følge tallene her - systematisert av islandske Ragnar Gudmundson (han bruker også ukrainske militære som kilde).

Dette er opplagt en makaber, matematisk tilnærming som reduserer krigen til et brettspill og tåkelegger de grusomme, tragiske menneskelige lidelsene. Men som en soldat sa til Washington Post: Jo mer vi kan ødelegge, desto flere hus blir stående og jo færre barn blir drept.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer