LEDER

Dagbladet mener:

Putin kan ødelegge 2023

Vladimir Putin har ødelagt det siste året og han kan ødelegge det neste. Men vi kan ikke gi ham seieren.

DESPOTEN SOM ØDELA ÅRET: Russlands president Vladimir Putin har preget hele 2022. Neste år kommer til å være preget av samme mann. Foto: Ramil Sitdikov / Sputnik / Kreml / AP / NTB
DESPOTEN SOM ØDELA ÅRET: Russlands president Vladimir Putin har preget hele 2022. Neste år kommer til å være preget av samme mann. Foto: Ramil Sitdikov / Sputnik / Kreml / AP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

– Dette året har bare én dato, og det er 24. februar. Den dagen har påvirket alle andre dager i år.

Det sa statsminister Jonas Gahr Støre da han oppsummerte sitt første år som statsminister tidligere denne måneden.

24. februar var dagen Russland gikk til fullskala krig mot Ukraina i et forsøk på å utslette nasjonalstaten fra verdenskartet. Det er den største konflikten i Europa siden andre verdenskrig. Millioner av ukrainere har måttet forlate hjemmene sine, drevet på flukt av russiske tanks og artilleri.

Støre har rett. Mange av de store problemene vi har møtt på dette året har 24. februar som episenter og Putin som opphavsmann. Det har Støre fått kjenne på meningsmålingene og vanlige folk på lommebøkene. Og vi kan legge til: Neste år kan være like sterkt preget av samme dato og samme despot.

For vi er ikke ferdig med konsekvensene av krigen, selv om den sklir stadig lenger bak i bevisstheten. Analyseselskapet Rystad Energy mener at vinteren neste år blir «mye vanskeligere» enn den har vært i år. Europa kan oppleve tiltakende energimangel samtidig som ukrainerens kamp mot overmakta krever stadig mer støtte fra oss.

Putin har gjennom hele året forsøkt å slå kiler inn mellom europeiske stater og politikere for å kvele støtten til Ukrainas motstandskamp. Det har han heldigvis lykkes dårlig med.

På nyttårsaften skal Putin adressere det russiske folk i sin årlige nyttårstale. Han kommer etter alle solemerker til å fortsette sin fullstendige løgnaktige propaganda og forfalskning av historien for å rettferdiggjøre den russiske invasjonen.

Den ulovlige krigføringens ansikt har vært brutal. Voldtekt som våpen i krig, trusler om bruk av atomvåpen og terrorbombing av sivile mål.

Ropene om at Ukraina skal til forhandlingsbordet for å gi innrømmelser, kommer til å øke i styrke. Både fordi konsekvensene av krigen er så alvorlige for ukrainerne, men også fordi resten av verden kan utmattes av krigens konsekvenser. Putin kommer uansett til å ødelegge store deler av neste år, men det er ingen grunn til å gi ham en seier.

Det siste året har de fleste partier på Stortinget endret vesentlige deler av sin utenrikspolitikk. Forbeholdet mot å eksportere våpen til land i konflikt har falt. SV er i full ferd med å snu rundt på sin Nato-motstand. Det viser at norske politikere evner å ta ansvar i krisetider.

Neste år står vanskelige tider for tur. De norske våpenforsendelsene til Ukraina må forsette. Norge må planlegge for gjenoppbyggingen av Ukraina, og sanksjonene mot Russland må fortsette. Selv om det kan være vanskelig er det fortsatt det rette.

Det gjelder å ikke rette baker for smed, men å rette Putin for Putin.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer