KOMMENTARER

Fredsprisen

Putin vender det andre kinnet til

Da Putin fikk en på trynet av den norske Nobel-komiteen, så valgte han å vende det andre kinnet til. Det er interessant, skriver Morten Strand.

FEIRER: Dmitrij Muratov (nærmest) skåler med kolleger etter at det ble kjent av han tildeles årets Nobels fredspris. Foto: AP / NTB
FEIRER: Dmitrij Muratov (nærmest) skåler med kolleger etter at det ble kjent av han tildeles årets Nobels fredspris. Foto: AP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Som helt sjef, og dessuten som troende, i det som også er et erklært kristent statsprosjekt, så har den russiske presidenten Vladimir Putin et stort repertoar av bibelfortellinger å spille på. Normalt er han en tilhenger av metodene i Det gamle testamente med sine krav om offer og straff. Og han kunne krevd øye for øye, tann for tann, konfrontert med den kraftige ørefiken han fikk da Stortingets Nobel-komite fredag ga årets fredspris til den opposisjonelle redaktøren Dmitrij Muratov. Men i stedet valgte Putin Jesus-fortellingens milde og tilgivende reaksjon, da han vendte det andre kinnet til, og hans talsmann Dmitrij Peskov nærmest hyllet regimekritikeren Muratov som en modig mann.

Modig. Utvilsomt. Det er bare det at grunnen til at Muratov er modig er at han står imot det stadig økende presset mot pressen, og mot kritiske journalister, som makta og regjeringen utsetter russiske medier for. Det er nettopp Putins undertrykkelse av det frie ord, og av den politiske opposisjonen, som gjør Dmitrij Muratov modig. For å si det i klartekst; han er modig fordi han står opp mot Putin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer