Putins klareste motstemme: - Ingen er trygge

Tid for Kallas: Putin har fått ei å bryne seg på.

KALLASFORM: Estlands statsminister, Kaja Kallas, har Europas klareste stemme. Foto: NTB
KALLASFORM: Estlands statsminister, Kaja Kallas, har Europas klareste stemme. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Under hele krigen i Ukraina, har Ingen har vært mer rakrygget og glassklar enn Estlands statsminister. Kaja Kallas har vist en standhaftighet som får andre ledere i Europa til å rødme.

Der Tysklands Scholz og Frankrikes Macron har fått den store skjelven under gasstrykket fra Putin, har kvinnen med det klare blikket stått fjellstøtt på sine prinsipper.

Allerede i desember, før invasjonen, sendte Estland våpen til Kyiv. Mange mente det var forhastet og unødvendig provoserende. Statslederen med den tydeligste stemmen i Europa har også vært beinhard om sanksjoner når det gjelder gass, olje og visum. I forhold til folketallet (på bare 1,3 millioner) har ikke noe land bidratt med mer, sies det.

Helt sentralt i Kallas argumentasjon er at aggresjon aldri skal lønne seg. Dersom det kom til en avtale med Russland nå, hvor Putin kunne peke på territoriell utvidelse, vil det bare være et tidsspørsmål når diktatoren setter i gang neste krig. Etter et par år, sier hun, vil vi igjen se grusomheter og menneskelige lidelser andre steder.

Ikke noe land som grenser til det russiske riket, eller som var en del av Sovjetunionen, kan føle seg trygge. Kallas mener at Russland aldri har sluppet den imperialistiske ideologien. Land som Moldova, Georgia og hennes eget Estland kan bli utsatt for russisk imperialisme i en eller annen form.

Et par timers båttur fra Tallinn ligger den finske hovedstaden Helsinki. Her har en annen kvinnelig statsminister gjort seg gjeldende. Fra mer eller mindre samme generasjon (det er åtte år mellom dem) har Sanna Marin også vært formidabel. Et tegn i tiden er de unge, kvinnelige politikere som vinner fram med tydelige budskap. Kontrasten til grå gubber Kreml er påfallende.

Kallas er tydelig på at Putins invasjon må slås ned militært. Hun var tenåring da Estland ble selvstendig. Som hun sa i et intervju nylig: Våre naboers problemer i dag, er våre problemer i morgen. Om naboens bolig står i flammer, er det bedre å slokke brannen enn å vente til den når ditt hus.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer