LEDER

Krigen i Ukraina

Putins krig mot mat

Russland går til krig mot Ukrainas matlagre. Et nytt krigsmål er identifisert.

VERDENS BESTE: Ukrainsk hvete fra Odesa-området. Nå bomber Putin korn-lagre i Ukraina. Foto: AFP / NTB
VERDENS BESTE: Ukrainsk hvete fra Odesa-området. Nå bomber Putin korn-lagre i Ukraina. Foto: AFP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Kriger-president Vladimir Putin har fått et nytt krigsmål etter at Russland tidligere i uka trakk seg fra avtalen som tillot eksport av ukrainsk korn og mais. Målene for intens russisk bombing de siste dagene er enorme lagre av hvete og annen mat i havnebyene Odesa og Mykolajiv. 60 000 tonn med mat skal ha brent opp, og havneanlegg er ødelagt. Putin har gått til krig mot verdens matvaresikkerhet, ikke bare ved å skrote eksport-avtalen med Ukraina, men ved overlegg å ødelegge mat. Putins krig blir mer og mer en total og desperat krig.

Det er ingen hemmelighet at det foregår partisanvirksomhet både i Russland og Ukraina. Ifølge norsk ekspert er det vanskelig å si hvor utbredt det er, men den partisanene har en betydelig effekt. Video: Telegram, ISW, Dagbladet. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Da Russland trakk seg fra avtalen mandag gikk prisen på hvete opp 11 prosent på korn-børsen i Chicago. Eksport-avtalen mellom Ukraina og Russland varte i et år, og tillot at 33 millioner tonn korn, mais og solsikkefrø, kom fram til verdens markeder. Korn-avtalen har vært veldig viktig.

Da den store krigen brøt ut for halvannet år siden, og Russland innførte sin blokade av ukrainske havner, føk prisene på verdens matbørser i været. I mars i fjor var prisen på en bushel - internasjonal måleenhet for korn og mais - hvete 1 200 dollar. Før Putin sa opp avtalen denne uka var prisen nede i 591 dollar. Det viser hvor følsomt markedet er for svingninger i matproduksjonen.

Russland sier nå at alle skip fra ukrainske havner er mulige krigsmål. Ukraina svarer med å si at alle russiske skip er det samme. Det kan også ramme russisk eksport av korn via Svartehavet, som er dobbelt så stor som Ukrainas. Ukraina eksporterer 10 prosent av verdens hvete, og mellom 10 og 15 prosent av verdens mais.

Det er selvsagt veier rundt Svartehavet, men det å bruke jernbane til å frakte korn er både dyrere og mye mer politisk følsomt enn å frakte det sjøveien. I fjor høst var det et lite bondeopprør i Polen, landet som støtter Ukraina eller mest helhjertet. Det skyldtes at noe av kornet som i utgangspunktet hadde Polen som transittland «ble borte» på veien. Polske bønder ble utkonkurrert på pris av billigere ukrainske korn. Polen og andre av Ukrainas naboland har bedt EU-kommisjonen om å begrense denne transporten.

Det er en ulykke for verden at Putin skrotet korn-avtalen, men det er ikke nødvendigvis en katastrofe. Blant annet Russland - korn og mais er ikke på sanksjons-lista - kompenserte for det Ukraina ikke fikk eksportert. Det er i seg selv problematisk, for en forventet eksportskatt, vil bidra til å fylle den russiske krigs-kassa.

Men verdens matfat er uansett under press over alt, på grunn av tørke og ekstremvær. Det gjør Putins krig mot mat enda mer opprørende.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer