LEDER

Dagbladet mener:

Putins lille hjelper

Et av Vladimir Putins viktigste verktøy i sin ferd mot å gjenskape et russisk imperium, er å så tvil og splittelse mellom vestlige politikere. Frp går rett på limpinnen.

UNNSKYLDER PUTIN: Frp-leder Sylvi Listhaug blir anklaget for å løpe Putins ærend. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
UNNSKYLDER PUTIN: Frp-leder Sylvi Listhaug blir anklaget for å løpe Putins ærend. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

«Slutt å skylde på krigen i Ukraina!» tordnet det fra Stortingets talerstol da Frp-leder Sylvi Listhaug talte under det ekstraordinære møtet om strømsituasjonen.

«Så langt har regjeringen og flertallet i denne salen vist en handlingslammelse og unnfallenhet av historiske proporsjoner» fulgte hun opp med.

En kan jo lure på hvilken planet Listhaug og Frp lever på når dette er bildet man har av hendelsene vi er vitne til.

Det Listhaug kaller «politisk handlingslammelse» er altså at Stortinget har innført det som trolig er Europas mest sjenerøse strømstøtteordning, selv om vi har lavere strømpriser enn resten av kontinentet. Til sammenlikning bikket strømprisene i Estland over 50 kroner per kilowattime i sommer.

Regjeringen la forrige uke også fram en strømstøtteordning for bedriftene. Til sammen skal strømstøtten til bedrifter og husholdninger koste 44 milliarder kroner bare i år. Det vet Listhaug, men det spiller visstnok ingen rolle.

Ja, det er flere årsaker til at strømprisene er høye nå. Flere kjernekraftverk i Frankrike er ute av drift, det har vært høy vekst i energietterspørsel etter pandemien, og prisene på CO₂-utslipp har også gått opp i Europa.

Det Listhaug derimot gjør, er å ta vekk den viktigste forklaringsfaktoren til de høye strømprisene. Da gjør hun bare Putin en tjeneste: hun tar skylda vekk fra hans autoritære skuldrer, og plasserer den på de norske politikere sine. Det er korttenkt, populistisk og farlig.

Det er nesten utrolig at vi et halvt år etter invasjonen av Ukraina må bruke tid på å forklare Listhaug at den har fått konsekvenser for Norge. Putin har bevisst strupt gasseksporten til Europa for å drive opp prisene og skape misnøye. Ikke minst har han i årevis ført en hybridkrig hvor cyberangrep, dirigering av flyktningstrømmer og misinformering av befolkningen er viktige bestanddeler.

Når noen partier begynner å løpe hans ærend, tyder det bare på at han kan være i ferd med å lykkes.

Trolig vil Listhaug mobilisere de hundretusener av velgere som med rette er frustrerte over de høye strømprisene, men alle forsøk på å gjøre det ved å rette stortingsrepresentant for Putin, bør møtes med unison fordømmelse.

De fleste andre stortingspartiene reagerer sterkt på Listhaugs alternative virkelighetsbilde – hun får stå alene som Putins lille hjelper.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer