Krigen i Ukraina

Putins nederlag og erkjennelsen

Tilbaketrekkingen fra Kherson kan være et vendepunkt i krigen. Ikke på slagmarken, men i erkjennelsen.

IKKE UOVERVINNELIGE: Vladimir Putin ser ut til å dele en hemmelighet med sin forsvarsminister Sergej Sjojgu. Foto: AP / NTB
IKKE UOVERVINNELIGE: Vladimir Putin ser ut til å dele en hemmelighet med sin forsvarsminister Sergej Sjojgu. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Den russiske kriger-presidenten Vladimir Putins tilbaketrekking fra Kherson by kan verken holdes hemmelig, eller omtales i heltemodige vendinger. Derfor valgte Putin å dra rundt på bedriftsbesøk for å fylle torsdagens TV-sendinger med noe positivt. Mens hans forsvarsminister Sergej Sjoujgu, og den ferske øverstkommanderende for de russiske styrkene i Ukraina, Sergej Surovikin, måtte svelge den bitre pilla i offentligheten, å stå fram som ansiktene som innrømmet og bortforklarte nederlaget.

32 GRAM: Norge og Storbritannia har kjøpt norskproduserte nanodroner på 32 gram til Ukraina. Video: Twitter / T / Raytheon. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

En leder - og særlig en fullblods diktator - har selvsagt det privilegium at han selv velger sitt podium. Og han har det privilegium at han kan framsi sine usannheter nær sagt uimotsagt. Men han har ikke det privilegium at hans løgner på et eller annet tidspunkt ikke blir gjennomskuet. At folket ikke ved selvsyn ser at keiseren ikke har klær på, at han begynner å bli naken.

Den russiske tilbaketrekkingen denne uka fra Kherson by, og fra området vest for elva Dnipro, er et slikt tidspunkt. Det er et tidspunkt for erkjennelse, som under normale omstendigheter også er veien til større ærlighet.

Og Russland er ikke noe unntak. Den russiske tilbaketrekkingen fra Kherson by er ikke noe avgjørende vendepunkt i krigen, militært sett. Men det kan være et vendepunkt på en annen måte, nemlig at Putins krig fra nå av må utkjempes med en større grad av realisme. Den propagandistiske måten Putin har utkjempet denne krigen på, med helt - viste det seg - urealistiske mål, og under vanvittig falske påskudd, er i ferd med å bli gjennomskuet.

Ordren om tilbaketrekking fra Kherson by er en innrømmelse av at krigen koster. Og av at den vil fortsette å koste. Blant annet livet til mange av de rundt 300 000 som ble tvangsrekruttert i noen kaotiske uker i oktober. Det er en militærfaglig vurdering som ligger til grunn for ordren, og ikke et propagandistisk show, som det vi så da Putin for noen uker siden sa at han annekterte de fire fylkene Donetsk, Lugansk, Kherson og Zaporizjzja. Selv om han da bare kontrollerte litt over halvparten av territoriet i disse fylkene, og nå kontrollerer enda mindre.

Dette er ikke nødvendigvis bare gode nyheter for den ukrainske motstandskampen. En motstander preget av realisme, er noe annet enn en motstander preget av fantasier og militært overmot. Håpet må være at den økende graden av realisme som ser ut til å prege den russiske krigføringen på slagmarken, også vil ramme Kreml selv. Og føre til den eneste realistiske selverkjennelsen; at Russland selv må stanse denne vanvittige krigen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer