KOMMENTARER

Norsk UD

Putins nyttige idiot

Da president Vladimir Putin trengte det som mest fikk han en gavepakke sendt på ei fjøl, av alle fra norsk UD, skriver Morten Strand.

RUSSLAND: Utenriksdepartementet beklager etter at en norsk diplomat ytret seg hatefullt på et hotell i Russland tidligere i sommer. Video: MASH Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Selvsagt var det et arbeidsuhell. Selvsagt var den norske diplomatens utskjelling av hotellansatte i Murmansk ikke noe uttrykk for Norges holdning til Russland og til russere.

Og selvsagt er publiseringen av videosnutten av den rasende norske diplomaten i resepsjonen på hotell Azimut i sentrum av Murmansk, lekket bevisst for å diskreditere Norge og Vesten.

Vi lever tross alt i ei tid da russiske myndigheter mener at de vestlige sanksjonene mot landet på grunn av krigen i Ukraina er en krigserklæring mot dem. Nå har Russland en case med sløyfe på, for å vise at deres propaganda er riktig. Hilsen Norge i rødt, hvitt, og blått.

- Jeg hater russere. Jeg er vant til reine rom. Jeg er fra Skandinavia, og er ikke ei russiske kvinne, sier den norske diplomaten til de russiske resepsjonistene.

KOMMENTERER UTVISNINGEN: En norsk diplomat i Russland utvises fra Moskva. Det bekrefter Utenriksdepartementet. Vis mer

Ikke særlig diplomatisk, kan man si. For språket her innbyr ikke til noen avansert tekstanalyse. Det er bare å legge seg flat, og - for Norges del - håpe at dette blåser over så raskt som mulig. UD har også gjort dette, ved å si:

- Utenriksdepartementet beklager sterkt denne hendelsen. Disse uttalelsene illustrerer på ingen måte norsk politikk eller norske holdninger overfor russere, seier kommunikasjonssjef i UD, Tuva Bogsnes til NRK.

Men hennes ord faller på steingrunn. For et Russland i krig har en annen agenda enn å vende det andre kinnet til. Fra Moskva svarer den som oftest svært stridbare talskvinnen i russisk UD, Maria Zakharova, at man der i gården vurderer hvordan de skal svare på denne «fryktelige handlingen av hat, nasjonalisme og fremmedfrykt».

«Hat, nasjonalisme og fremmedfrykt». Det er Norge det. I rødt hvitt og blått. For anledningen en propagandistisk lekkerbisken i den bredt anlagte krigen Russland befinner seg i mot Vesten. Den norske diplomatens opptreden bekrefter det krigende Russlands oppfatning av Vesten som russofobt, arrogant, rasistisk og fiendtlig innstilt til Russland og russere.

Nå er ikke dette i det lange løp noen stor sak - bortsett fra muligens for kvinnen det gjelder. Alle som jobber med dette på et profesjonelt nivå skjønner at dette var et grovt arbeidsuhell som ikke på noen måte er representativt for det offisielle Norge. Snarere så er man i det offisielle Norge dypt ulykkelige over at krigen i Ukraina, og Putin-statens stadig mer totalitære trekk, ødelegger praktisk talt alt som var bygget opp av tillit og samarbeid. Fiskeri-samarbeidet er det siste regjeringen holder fast ved, men det spørs hvor lenge regjeringen kan holde norske havner åpne for russiske fiskefartøy, og den siste rest av samarbeid også rives vekk.

Den norske diplomaten i Murmansk var på hotell fordi hun - etter det Dagbladet erfarer - var på vei hjem til Norge, og fordi det norske konsulatet i Murmansk var midlertidig stengt. Regjeringen stengte konsulatet tidligere i sommer fordi arbeidsforholdene for de norske diplomatene var blitt umulige. Det var ikke lenger mulig å gjøre noe som likner en normal diplomatisk jobb.

Og nettopp i denne situasjonen er det selvsagt avgjørende for norske diplomater å være ekstra aktpågivende. Å være ekstra forsiktig med hva man sier, og hva man gjør. Og nettopp norske diplomater på jobb i Russland bør vite hvordan man blir noens «nyttige idiot». Uttrykket stammer trolig fra den russiske revolusjonslederen Lenins presise beskrivelse av vestlige tilreisende og journalister til Sovjetunionen, som ble vist rundt for å beskrive glansbildet av Lenins terrorstat. «Nyttige idioter», sa Lenin. Som vanlig var språket perfid presist, ikke så ulikt språket til dagens russiske leder.

Som diplomat i Russland burde man også vite at man er ekstra utsatt. I 2009 ble en britisk diplomat filmet på bordell i Ekatarinaburg i seng med to kvinner, under en av de mange anstrengte episodene mellom Russland og Storbritannia. Han ble en nyttig idiot, brukt av russisk etterretning for alt hva det var verdt. Denne og andre historier er godt kjent i det diplomatiske korps i Russland, og burde anspore til refleksjon.

At det er overvåkingskameraer i en hotellresepsjon i Murmansk bør heller ikke overraske noen. Det har helt sikkert med sikkerhet å gjøre. Og kanskje er det til og med noen som har som jobb å følge med på om - og hvem - som eventuelt driter seg ut foran skjult kamera. I et system der etterretningen i stadig større grad blir statens redskap, ja - vil mange si - staten selv. Alt dette vet selvsagt norsk UD godt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer