LEDER

Valg i Russland

Putins pseudo-demokrati sliter

Ikke noe russisk valg i moderne tid har vært mer undertrykt enn duma-valget denne helga. Men her kan det også ligge spirer til frigjøring.

STEMMER UNDER EN HØYERE HIMMEL?: Velgere stemmer i et tidligere palass i St. Petersburg. Foto: AP/NTB
STEMMER UNDER EN HØYERE HIMMEL?: Velgere stemmer i et tidligere palass i St. Petersburg. Foto: AP/NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Noe nytt tvinger seg fram i den russiske politiske konstruksjonen, pseudo-demokratiet. Eller skal vi like gjerne kalle det pseudo-diktaturet? Resultatene fra parlamentsvalget sist helg viser til tross for ganske omfattende valgfusk, en markant tilbakegang for president Vladimir Putins parti, Forente Russland. Og en tilsvarende vekst for partiet som framfor noe høster av misnøyens frukter, kommunistene.

Det er interessant, fordi det betyr at mange av dem som har stemt for kommunistene, har bidratt til et mandat for endring. Det ligger en forventning om en reell opposisjonspolitikk fra et stort parti i valgresultatet. Det kan bli farligere for Putin enn den systemiske opposisjonen som han knuste allerede før valget.

Det betyr i så fall at det som i stadig større grad kan bli en reell opposisjon har fått en offisiell talerstol, som ikke kan ties i hjel uten å tråkke på et valgt parlament. Dermed kan Putins politiske konstruksjon, «det styrte demokrati» - eller pseudo-demokratiet - likevel bli et mer åpent system. Til tross for for Putins bestrebelser for å knuse all opposisjon før valget, ved å erklære tilhengerne av den fengslede opposisjonslederen Aleksej Navalnyj for «ekstremister», og sørge for at de bokstavelig talt fanges opp av straffeloven. Og ved å erklære kritisk og uavhengig presse, og deler av det sivile samfunn, for «utenlandske agenter», for å delegitimere dem, og ta fra dem pengestøtte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer