KOMMENTARER

Krigen i Ukraina

Putins stempel i panna

Det er ingen bombe at Den internasjonale straffedomstolen utsteder arrestordre på Vladimir Putin. Men arrestordren er en ny politisk bombe i krigen i Ukraina.

MED STEMPEL I PANNA: Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB
MED STEMPEL I PANNA: Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er slik man merker en ekte paria. Å ha en arrestordre fra den internasjonale straffedomstolen for krigsforbrytelser og folkemord stemplet i panna er neppe noe adelsmerke, heller ikke for den russiske presidenten, Vladimir Putin.

Over et år etter at Russland gikk til fullskala invasjon av Ukraina, fortsetter det russiske militæret å hente fram krigsmateriell av stadig eldre årgang. Video: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Den internasjonale straffedomstolen vil ha Putin arrestert for bortføring av ukrainske barn i krigen i Ukraina, noe som kvalifiserer til tiltale etter den juridiske begrepet folkemord. Det er den alvorligste forbrytelse man kan gjøre seg skyldig i ved siden av forbrytelser mot menneskeheten. Begge deler ble en del av internasjonal lov etter Hitlers jødeutryddelser under 2. verdenskrig, og var en del av doms-grunnlaget i rettsoppgjøret mot Nazi-Tyskland i Nürenberg. Den ferske arrestordren gjelder også Russlands barneombud, Maria Lvova-Belova.

Det er vel etablert at Russland bortfører ukrainske barn til adopsjon eller barnehjem i Russland, det vises daglig på russisk TV. Ifølge ukrainske og amerikanske myndigheter skal minst 2300 ukrainske barn være bortført, ifølge ferske tall. Men en ukrainsk parlamentariker hevdet for to uker siden at mer enn 13 000 ukrainske barn skal være bortført av den russiske okkupasjonsmakta.

Det er ingen utsikter til at Putin snart skal bli arrestert. Russland er et av mange land - blant dem USA - som ikke anerkjenner domstolens autoritet. Men arrestordren er et uttrykk for at internasjonale juridiske miljøer i Vesten tenker prinsipielt og langsiktig, for dem gjelder det å ha retningslinjer på plass etter hvert som etterforskingen av krigsforbrytelsene i Ukraina dokumenteres.

Men måten Russland fører sin brutale krig i Ukraina på gjør at også bortføring av barn på en måte blir en logisk del av krigføringen. Putins krig er på mange måter en rasende reaksjon på at ukrainerne ikke vil være russere. Den russiske presidenten sier at Ukraina egentlig ikke er noe eget land, fordi ukrainerne egentlig er russere, de har bare ikke skjønt det selv. Putin vil utvide det han kaller «den russiske verden». De ukrainske barna som er kidnappet er - sett fra Moskva - en selvsagt del av denne russiske verdenen.

Det er et av krigens viktigste premisser - sett fra Putins perspektiv - at denne misforståelsen rettes opp. Derfor er det bare rett og rimelig at ukrainerne bombes, at infrastruktur og strømforsyning ødelegges, at ukrainerne skal fryses til overgivelse, at ukrainske kirker og kulturminner legges øde. Og at barn som «egentlig» er russere kommer «hjem» til der de hører hjemme, nemlig i Russland. I tillegg er det selvsagt en passelig straff for «nazistene» i Kyiv å kidnappe deres barn.

At dette er et folkemord i folkerettslig forstand er fra et putinsk perspektiv helt galt. Men folkeretten slår fast at folkemord er et forsøk på å ødelegge et folk, en religiøs eller etnisk gruppe, med et formål om helt eller delvis å ødelegge denne gruppa. Og det å systematisk stjele barn for å omplassere dem i andre land er vurdert som et forsøk på å ødelegge Ukraina som land og ukrainerne som folk. Selv om volden som ukrainerne er utsatt for i virkeligheten fører dem mer sammen enn noen gang tidligere.

Mandag vil Putin ta imot det som i hvert fall tidligere var hans gode venn, den kinesiske presidenten Xi Jinping, i Moskva. Putin vil stille med stempelet «folkemord» i panna. Det vil neppe sjenere verken han eller hans gjest noe særlig. Kanskje vil det i stedet styrke følelsen de to har av et slags åndelig fellesskap? De to som er de utstøtte fra Den vestlige verdens fellesskap?

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer