KOMMENTARER

Putins vanvittige frekkhet

Putin tilbyr seg å selge gass til Europa gjennom Nord Stream 2. Det er som om vi skal takke voldsmannen for krykkene, etter at han først har brukket beinet vårt.

SMIDIGHETEN SELV: Vladimir Putin tilbyr seg å selge gass til Europa gjennom Nord Stream 2. Som om han var smidigheten selv. Foto: Sputnik/Alexei Danichev/Kremlin/NTB
SMIDIGHETEN SELV: Vladimir Putin tilbyr seg å selge gass til Europa gjennom Nord Stream 2. Som om han var smidigheten selv. Foto: Sputnik/Alexei Danichev/Kremlin/NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Nei, har du sett. Da gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2 ble utsatt for det som antas å væte sabotasje i Østersjøen, ble ett av rørene spart.

Ett av rørene til Nord Stream 2, den omstridte gassrørledningen mellom Russland og Tyskland, viser seg å være intakt.

Gassrørledningen er aldri tatt i bruk, men har blitt liggende kliss ny og ubrukt på havets bunn siden like før Russlands invasjon i Ukraina.

Tyskland hadde lenge utsatt å godkjenne åpningen, og skrinla i februar endelig planene. Det kom som et svar på den russiske styrkeoppbygging og truende atferden over Ukraina.

Tyskerne hadde endelig innsett at en ny tid var kommet. En tid hvor Russland må regnes som en upålitelig samarbeidspartner, og en totalt ubrukelig energileverandør.

Nå er det bare å gratulere med presisjonen. Den er høyst imponerende. Rørene er ødelagt rett utenfor dansk farvann, og altså slik at nettopp Nord Stream 2 unngikk det som etter all sannsynlighet er sabotasje.

Hvilken flaks!

Putin kunne dermed i dag varsle at han tilbyr gassleveranser til Europa gjennom vinteren.

Som om han var smidigheten selv.

Ingen bør la seg lure. Det Putin først og fremst har oppnådd med dette, er å bekrefte den allerede sterke mistanken om at Russland står bak sabotasjeaksjonen mot gassrørledningene.

Og nå er det viktigere enn noensinne å holde tunga rett i munnen.

Tyskland har allerede bestått prøven, ved å avvise Putins tilbud om gass gjennom Nord Stream 2.

Putin vil nå nemlig forsøke å framstille det som europeisk vrangvilje at gassen ikke når fram til kontinentet. Europeerne kan skylde seg selv, hvis de sier nei til vår hjelpende hånd. Det er Putins melding.

Det er som om vi skal takke voldsmannen for krykkene, etter at han har brukket beinet vårt.

Energisituasjonen i Europa vil være såpass prekær gjennom vinteren, at Putin vet at tilbudet likevel vil kunne virke forlokkende. I et EU der de ulike landene har forskjellige muligheter til å gi innbyggere og næringsliv økonomisk støtte for å kompensere for de skyhøye energiprisene, er krangelen allerede vanskelig å håndtere.

Tyskland får blant annet kjeft for nylig å ha gitt rundhåndet til sine bedrifter og innbyggere. Andre land med mindre penger frykter det vil virke konkurransevridende.

Putin spiller altså nå sitt gamle glansnummer: Å så splid blant europeiske allierte.

Det er på samme tid imponerende, og frastøtende.

Om noe, er det en sterkere påminnelse om at det aller viktigste prinsippet å følge i denne dramatiske tida, er europeisk samhold. Dette er den grunnleggende forutsetningen for vellykket motstand mot Putins illevarslende og livsfarlige framferd.

Det bør ikke være vanskelig å la seg motivere. Putins frekkhet er vanvittig - i alle ordets betydninger.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer