Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Pyroman og redningsmann

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I dag kan statsbudsjettet for neste år bli vedtatt i Stortinget ved hjelp av kabinettsspørsmål. Heller ikke etter at finanskomiteen mislyktes med å finne en løsning som kunne få Fremskrittspartiets subsidiære støtte, har det vært bevegelser som kunne skapt et kompromiss i siste øyeblikk. Siv Jensen åpnet tvert imot finansdebatten i går med et voldsomt angrep på regjeringens budsjett og mangel på forhandlingsvilje. Finanskomiteens nyvalgte leder var like uforsonlig som hun har vært i hele høst. Hun ser tydeligvis ingen oppgave i å være brubygger. Det bør ikke komme overraskende på noen.
  • Det virker som statsminister Kjell Magne Bondevik ikke har betenkeligheter med å bruke kabinettsspørsmål for å få flertall for budsjettet. Det overrasker oss. Bondevik har rett i at et slikt styringsmiddel har vært brukt med hell tidligere. Han har selv gjort det. Men denne gangen gjelder det et helt statsbudsjett, som skal være regjeringens viktigste styringsredskap et helt år framover. En slik avstemning som Bondevik legger opp til, vil vise at det er et flertall i Stortinget for hans regjering, men ikke for hans budsjett. Fremskrittspartiet vil ikke være forpliktet til å stille opp under gjennomføringen av et slikt budsjett. Carl I. Hagen vil fortsette som frispiller og plageånd for regjeringen. Det forundrer oss at Bondevik tror han kan leve med det.
  • Statsministeren skal åpne dagens debatt i Stortinget. Da må han legge sine kort åpent fram, slik at Stortinget kan bruke dagen til å tenke gjennom situasjonen på nytt. Etter vår mening bør Bondevik gjøre det klart at han ikke vil gi Carl I. Hagen den gavepakken et kabinettsspørsmål vil være. Hvis Bondevik gjør det, kan ikke Hagen lenger opptre både som redningsmann og pyroman. Da vil dagens debatt få et helt annet innhold enn planlagt. Stortinget trenger en debatt om dagens vanskelige parlamentariske situasjon. Også Arbeiderpartiet gjør det. Da kan partiet få vist at det kan ta ansvar uten at det innebærer regjeringsansvar. Det har partiet behov for å vise, og det vil det ikke tape på.
Hele Norges coronakart