DEBATT

Barn og radikalisering

«Radikalisering» er nesten hva som helst

Det er ikke sant at stadig yngre barn blir radikalisert. Lefling med ekstreme standpunkter er noe de aller fleste vokser av seg. Å gjøre dette til et større samfunnsproblem enn det åpenbart er, er mer enn uheldig.

UPRESIST: Begrepet radikalisering brukes nå tankeløst om barn som har havnet på «voksnes» nettsteder. Det er en utfordring at skillet mellom barns verden og voksenverden viskes ut på internett, men det handler ikke om «radikalisering», skriver Lars Gule. Foto: Shuttertock/NTB
UPRESIST: Begrepet radikalisering brukes nå tankeløst om barn som har havnet på «voksnes» nettsteder. Det er en utfordring at skillet mellom barns verden og voksenverden viskes ut på internett, men det handler ikke om «radikalisering», skriver Lars Gule. Foto: Shuttertock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I den interessante reportasjen «Norge bak fasaden» på TV2 11. januar, og seinere nyhetsreportasjer på samme kanal, hevder PST at barn helt ned i 13-års alder blir «radikalisert». Dette er ikke riktig!

Påstanden illustrerer også «radikaliseringsdiskursens» elendighet. For «radikalisering» betyr nå nesten hva som helst. PST klarer heller ikke å bruke begrepet på konsekvent måte etter egen definisjon. For PST og regjeringen (og altfor mange forskere) har definert «radikalisering» som «en prosess der en person i økende grad aksepterer bruk av vold for å nå politiske (og/eller religiøse) mål».

Da blir det nødvendig å spørre om 13-åringer i det hele tatt har politiske og/eller religiøse mål i noen meningsfull forstand av uttrykket? Neppe.

En verbalt uttrykt vilje til å bruke vold for å nå bestemte mål, er heller ikke i seg selv det PST behøver å være bekymret for, om ikke en slik vilje også er koblet til en evne (kapasitet) til å gjennomføre volden. For om en 10-12-13-åring skriker til en bror/søster/far/mor eller andre at «jeg skal drepe deg», er det neppe grunn til å ta dette på alvor som en reell trussel. Det samme gjelder dersom en 13-14-åring gir uttrykk for beundring for og støtte til voldelige høyre-/venstreekstremister eller islamister.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer