LEDER

Legalisering av cannabis:

Raja bør få ta jointen

Vi må være ærlige om at avkriminalisering ikke løser alle problemer med dagens ruspolitikk. Norge trenger også en debatt om legalisering.

CANNABIS-DEBATT. Nestleder Abid Raja i Venstre tar til orde for legalisering, og sier til Morgenbladet at han ville tatt seg en joint hvis det var lovlig nå. Foto: Lise Åserud / NTB
CANNABIS-DEBATT. Nestleder Abid Raja i Venstre tar til orde for legalisering, og sier til Morgenbladet at han ville tatt seg en joint hvis det var lovlig nå. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Nestleder i Venstre, Abid Raja, tar i et intervju i Morgenbladet til orde for legalisering av cannabis i Norge. Det er et prisverdig initiativ, og en viktig debatt – selv om det nå er langt fra aktuell politikk. Som kjent strandet rusreformen i Stortinget for et drøyt år siden, en reform som skulle sikre avkriminalisering av små mengder narkotika til eget bruk.

Legalisering av cannabis vil være enda et skritt i liberaliserende retning. En slik debatt møtes med skepsis – både av tilhengere og motstandere av rusreformen. Enkelte tilhengere av reformen mener det kan risikere å undergrave forsøket på å få politisk gjennomslag for avkriminalisering. En er redd det kan gi inntrykk av arbeidet bare er en fordekt plan på vei mot full legalisering. Motstandere av reformen peker gjerne på det samme – at argumenter for legalisering viser reformbevegelsens sanne ansikt.

Vi mener det er viktig å drøfte legalisering, og å være ærlige om at avkriminalisering ikke løser alle problemer med dagens ruspolitikk.

Avkriminalisering sørger for at en får slutt på straffens mest skadelige virkninger, som forskningen uansett viser ikke reduserer bruken vesentlig. Det reduserer også stigma og utenforskap.

En legalisering gjennom regulert omsetning vil i tillegg kunne sørge for at bruken er tryggere, som er vesentlig så lenge minst 25 prosent av den norske befolkning en eller annen gang i løpet av livet prøver cannabis.

Brukerne får da vite hva de kjøper, og kan bedre kontrollere bruken – blant annet gjennom å kjenne styrkegraden. Omsetningen vil også endelig tas ut av hendene på kriminelle, og overlates til en form for offentlig godkjent salgskanal, som dermed både vil kunne håndheve aldersgrenser og gi informasjon om skadevirkningene.

GÅR MOT NEI: Det går mot et nei fra Arbeiderpartiet til regjeringens rusreform. Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnjefjell, mener at dette i realiteten gjør at partiet strammer inn ruspolitikken sin, og kaller det oppsiktsvekkende. Video: Arbeiderpartiet/Dagbladet. Foto: NTB Vis mer

For rus er selvsagt skadelig. Det er gode grunner til at Norge har en restriktiv alkoholpolitikk, et rusmiddel med større skadevirkninger enn cannabis. Mer åpenhet og offentlig regulering gjør det lettere å nå ut med informasjon som gir mer inngående kunnskap om ulike rusmidlers forskjellige skadevirkninger. Cannabis kan blant annet være mer skadelig for tenåringer enn eldre brukere.

Befolkningens kunnskap om dette måles nå jevnlig i Canada, som legaliserte cannabis høsten 2018. 82 prosent svarer at de kjenner til at cannabis er mer skadelig for unge. Den samme statistikken viser dessuten at mens bruken av cannabis økte etter legaliseringen, fra 2019 til 2020, falt den tilsvarende mye fra 2020 til 2021.

Vi trenger en edruelig debatt om narkotikapolitikk, og en faktaorientert tilnærming. Det vil være rikelig med muligheter til å høste erfaringer i åra som kommer – fra Canada, men også Tyskland. Her har regjeringspartiene bestemt seg for legalisering, med evaluering etter fire år.

Fra før har Norge et rikt og omfattende kunnskapsgrunnlag etter Rusreformutvalgets rapport i 2019. Modige utspill fra gode rollemodeller som Abid Raja sørger for at rusdebatten kan gå videre i et konstruktivt spor.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer