Psykisk helse

Rammer ulikt

Porsche-salget skyter i været samtidig som tusenvis går permitterte.

- Pandemien fungerer som en ekstrem sårbarhetsforsterke, skriver innsenderen. Foto: Torstein Bøe / NTB
- Pandemien fungerer som en ekstrem sårbarhetsforsterke, skriver innsenderen. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 2020 gikk salget av Porsche i Norge opp med 193,7 prosent. Samtidig rundet vi årsskiftet med ca. 200.000 arbeidsledige og diverse varsellamper. 63.000 permitterte lurer på om de får en jobb å gå tilbake til i et yrke som vil overleve.

Det er ikke tvil om at coronadugnaden rammer ulikt. Økte forskjeller medfører en sosial ubalanse som setter relasjoner og livsformer på spill. I sum øker risikofaktorene for den psykiske folkehelsa. Mange sliter med bekymringer og helseangst, og de som allerede var syke da pandemien inntraff navigerer i et psykisk helsevern som allerede var fragmentert før krisa inntraff. Situasjonen er ikke blitt bedre. Eksempelvis har vi sett om lag 50.000 utsatte avtalte konsultasjoner i psykisk helsevern og tre av ti mennesker fikk avbrutt sin behandling.

Pandemien fungerer som en ekstrem sårbarhetsforsterker. Mens luksusbiler og hyttemarkedet får positive synergieffekter av trygge jobber og færre forbrukerarenaer, ser vi samtidig en parallell virkelighet der folk opplever at liv og helse blir rammet av økonomisk ustabilitet og endringer i arbeidsmarkedet som kan føre dem ut i varig ledighet. Arbeidsmarkedet vil post-corona se annerledes ut, og vi skal ikke underdrive hva slags påvirkning utrangert kompetanse har på framtidsoptimismen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer