KOMMENTARER

Koranbrenning

Raseri mot rasisme

Koranbrennerne ønsker å vekke raseri. Men er løsningen bare å vende dem ryggen?

GATESLAG: Antirasister fra Blitz slåss mot nynazister og Arne Myrdal i Brumunddal før bygda vendte rasistene ryggen. Foto: Jan-Petter Dahl / Dagbladet
GATESLAG: Antirasister fra Blitz slåss mot nynazister og Arne Myrdal i Brumunddal før bygda vendte rasistene ryggen. Foto: Jan-Petter Dahl / Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Etter voldelige påskeopptøyer i Sverige i kjølvannet av den rasismedømte Rasmus Paludans koranbrenning, hev norske Sian seg på og ville brenne bøker, de og. Stopp islamiseringen av Norge er en liten aldrende gjeng av islamhatere som aldri har fått det helt til. Ja, det har vært sammenstøt med antirasister opp gjennom åra, og politiet har måttet bruke altfor mye ressurser på å forsvare deres rett til å oppføre seg avskyelig mot en minoritet i landet; de har blitt nektet adgang til Arendalsuka, og en gang tente de bokbål utenfor Rådhuset i Oslo og gikk til angrep på vekterne som prøvde å slokke bålet.

De framstår som ganske stakkarslige, et uskolert kommentarfelt som har klippet og limt konspirasjonsteorier om Eurabia, og som ikke har satt annet merke etter seg enn svidde brosteiner. Flere islamske organisasjoner oppfordret til å ignorere dem. Ikke gi dem oksygenet en motdemonstrasjon bidrar med. I sosiale medier tok flere samfunnsdebattanter til orde for det samme. Ti dem i hjel, ikke gjør dem viktigere enn de er.

Vend dem ryggen.

Tilfeldigvis har NRK akkurat i disse dager publisert en podkast om det legendariske slaget mellom rasister og antirasister i Brumunddal for 30 år siden. Jeg husket også historien slik, at lokalsamfunnet og antirasister vendte innvandringsmotstanderen Arne Myrdal og rasistene hans ryggen i en symboltung konfrontasjon på den norske landsbygda. Etter det var Myrdal ferdig. Det var alt som skulle til, at 5000 gode mennesker sto opp mot det onde og vendte det ryggen. Og det ville jo vært vakkert, men hele historien om det som skjedde i Brumunddal er selvfølgelig ikke så enkel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer