KOMMENTARER

Rasisme, kvinneforakt og homofobi

I går ble den nye israelske regjeringen tatt i ed. Høyreekstreme bosettere og ultraortodokse har stort sett fått det som de vil.

TEGNING: Finn Graff
TEGNING: Finn Graff Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Mange av Israels sekulære jøder er i sjokk, palestinere i Israel frykter framtida, og palestinerne på Vestbredden vil miste mer land og det siste de har av håp. Et av de store paradoksene er at statsminister Benjamin Netanyahu og hans Likud-parti er de mest «moderate» innen den nye regjeringskoalisjonen. Bøller, rasister og fascister er ord som tas i bruk av kritiske israelere. Og dem er det mange av.

Det var ingen store overraskelser da Netanyahu la fram regjeringslista i går. Bare fire av 30 statsråder er kvinner.

PÅ KANT MED LOVEN: Korrupsjonstiltalte Benjamin Nentanyahu (i midten) er igjen Israels statsminister. Til venstre for ham, innenriks- og helseminister Arye Deri som er dømt for skattejuks. Foto: Ronen Zvulun/Reuters/NTB Scanpix
PÅ KANT MED LOVEN: Korrupsjonstiltalte Benjamin Nentanyahu (i midten) er igjen Israels statsminister. Til venstre for ham, innenriks- og helseminister Arye Deri som er dømt for skattejuks. Foto: Ronen Zvulun/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Den erklærte rasisten Itamar Ben-Gvir som blant annet åpent har hyllet den israelske terroristen Baruch Goldstein, som i 1994 drepte 29 muslimer i bønn i Hebron, blir sikkerhetsminister. Den like erklærte rasisten Bezalel Zmotrich, som blant annet har gått til fysisk angrep på homofile og som krever adskilte avdelinger for jøder og palestinere på sykehus, skal i en periode på to år være finansminister og ha en ministerpost i forsvarsdepartementet.

Én ting er at Ben-Gvir og Smotrich står så sterkt, noe annet og like alvorlig er at de ultraortodokse også får mer makt enn de noensinne har hatt i en israelsk regjering. Ikke minst får de mer penger fra statsbudsjettet. Milliarder av kroner skal tilføres religiøse skoler og ultraortodokse institusjoner.

Arye Deri, lederen for det ultraortodokse partiet Shas, har en betinget dom for skattefusk, noe som i utgangspunktet ville utelukket ham som statsråd. Men tirsdag vedtok den israelske nasjonalforsamlingen Knesset en skreddersydd lov for Deri. Den vil israelsk høyesterett se nærmere på, men det vil hjelpe lite. For i sin nye regjeringserklæring bryter Israel med Montesquieus maktfordelingsprinsipp med en utøvende, dømmende og lovgivende makt. Høyesterett skal heretter være underordnet Knesset, punktum!

Det siste vil tjene Netanyahu også. Han står tiltalt for korrupsjon, svindel og tillitsbrudd, men satser på at hans ultrakonservative regjeringspartnere – som motytelser for makta de har fått – vil sørge for at tiltalen på en eller annen måte blir droppet.

Ben-Gvir er en stor tilhenger av den nå avdøde rabbineren Meir Kahane som ledet det rasistiske partiet Kach. I 1988 forbød Knesset rasistiske partier gjennom en ny lov. Den loven blir nå opphevet.

Følgende setning i regjeringserklæringen lover ikke godt for palestinere, verken i Israel eller på Vestbredden:

«Det jødiske folk har en eksklusiv og ubestridelig rett til alle områder i landet Israel.»

Her er noe av det andre som er å lese ut av regjeringserklæringen:

De internasjonalt ulovlige bosettingene på Vestbredden skal utvides kraftig, og såkalte utposter skal legaliseres.

Soldater som begår overgrep mot palestinere skal ha immunitet.

Religiøse studenter får doblet lønna si og vil tjene mer enn soldater.

Religiøse skoler skal prioriteres framfor vanlige sekulære.

Israel vil ikke ratifisere Istanbul-konvensjonen om forebygging og bekjempelse av vold mot kvinner og vold i nære relasjoner.

Hvordan reagerer så det israelske samfunnet på det som skjer? Og hva med grasrota?

- Jeg tror ikke endringene blir så store. Det er mye hyl, men dette vil roe seg ned, sier en diplomatisk kilde i Israel. Den norske journalisten Roger Hercz som har bodd i Israel i en årrekke, er ikke enig.

- Dette vil bli verre enn det ser ut som, sier han.

Den verdenskjente israelske forfatteren David Grossmann sier det slik:

- Netanyahu skakkjører Israels egenart, sår frø som vil vokse til anarkistisk kaos og sprer hat og vold man ikke vil kunne temme.

Det hører med til historien at den konservative avisa The Jerusalem Post er sterkt kritisk til den nye regjeringen.

I regjeringserklæringen manes det til kamp mot homofile og andre LHBT-grupper. Hoteller, sjukehus og bedrifter kan diskriminere disse hvis de ønsker det.

Israels tredje største bank har gjort det klart at den ikke vil gi lån til bedrifter som nekter å ha noe med homofile å gjøre. En rekke leger og helsearbeidere fra hele landet går imot at sjukehus skal kunne si nei til å behandle folk som ikke er heterofile.

Mange amerikanske jøder reagerer også sterkt på det som skjer. Flere jødiske organisasjoner i USA planlegger demonstrasjoner utenfor Israels ambassade i Washington.

Erklæringen om storutbygging på Vestbredden vil trolig føre til uro blant palestinerne. De har lite å tape ved å øke motstandskampen. Dessverre er det akkurat det folk som Ben-Gvir og Smotrich vil, så kan de bruke storslegga som israelerne aldri har gjort før.

Og hva med utenverdenen?

Ukraina-krigen overskygger det som skjer i Israel og Palestina. EU ser på Israel som en viktig leverandør av våpen og høyteknologi og som en framtidig gassleverandør. Biden-administrasjonen har gjort det klart at det går visse grenser, blant annet når det gjelder bosettinger på Vestbredden.

Men stort sett vil nok Netanyahu & Co få det som de vil. I hvert fall foreløpig.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer