DEBATT

Muntlig eksamen

Råskap mot ungdommen

En global pandemi kan kanskje stoppe verdensøkonomien, flytrafikken og OL – men muntlig eksamen på ungdomsskolen, den skal altså bestå.

VÆRT GJENNOM NOK: Elevene på videregående og ungdomsskolen skal ikke måtte bruke de første sommerdagene på å pugge til eksamener de egentlig ikke har forutsetninger for å ta, skriver Mímir Kristjánsson. Foto: Terje Bendiksby / NTB
VÆRT GJENNOM NOK: Elevene på videregående og ungdomsskolen skal ikke måtte bruke de første sommerdagene på å pugge til eksamener de egentlig ikke har forutsetninger for å ta, skriver Mímir Kristjánsson. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Denne uka strømmer Oslos befolkning tilbake til restauranter, utesteder, svømmehaller og treningssentre. I resten av landet kan vi snart nyte en pils uten å måtte kjøpe toast eller pommes frites til. 1,6 millioner nordmenn har fått sin første vaksinedose, sola skinner og mange av oss planlegger nå både utenlandsreiser og konsertbesøk til høsten.

Men på én gruppe skinner sola ikke. Mens vi voksne kan nyte en iskald utepils, sitter elevene på ungdomsskole og videregående inne og pugger for harde livet. Etter måneder med sterkt redusert undervisning og skole på både gult og rødt nivå, skal regjeringen tvinge elevene gjennom muntlig eksamen.

Lærere, rektorer, kommuner og fylkeskommuner over hele landet har forsøkt å melde fra om at det ikke er forsvarlig å gjennomføre muntlig eksamen, uten at det gjør synderlig inntrykk på Guri Melby. Det er tydeligvis ikke all kunnskap som er like interessant for kunnskapsministeren. I verste fall må elevene som ikke kan ha eksamen nå i juni møte opp på skolen igjen for å ta eksamen til høsten, flere måneder etter at de har gått videre til et nytt trinn i utdanningssystemet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer